Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9590

van Inge Faes (N-VA) d.d. 19 juli 2013

aan de minister van Justitie

Inkijkoperaties - Aantallen (Bijzondere opsoringsmethoden)

geografische spreiding
gerechtelijk onderzoek
huiszoeking
officiële statistiek

Chronologie

19/7/2013Verzending vraag
12/12/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9590 d.d. 19 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een inkijkoperatie onderscheidt zich van een huiszoeking door haar heimelijk karakter: de onderzoeksrechter kan de politiediensten machtigen om een private plaats op heimelijke wijze te betreden. Wanneer een dergelijke maatregel noodzakelijk is om de waarheid aan de dag te brengen, kunnen de politiediensten een private plaats betreden buiten weten van de rechthebbende of de bewoner. Deze onderzoeksmethode werd ingevoerd door de Wet Bijzondere opsporingsmethoden. Het is echter op zich geen bijzondere opsporingsmethode, wat betekend dat inkijkoperaties kunnen worden bevolen binnen het kader van een gewoon opsporingsonderzoek of een gerechtelijk onderzoek.

Betreffende het aantal inkijkoperaties had ik graag volgende cijfers:

1) Hoeveel inkijkoperaties worden jaarlijks binnen het kader van een gerechtelijk onderzoek door de onderzoeksrechter bevolen?

a) In hoeveel gevallen werd de inkijkoperatie voorafgaandelijk schriftelijk bevolen?

b) In hoeveel, spoedeisende gevallen, werd initieel een mondelinge machtiging gegeven?

c) Wat is de verhouding van het aantal inkijkoperaties per type misdrijf?

2) Hoeveel inkijkoperaties worden jaarlijks bevolen in het kader van een opsporingsonderzoek?

Graag deze cijfers sinds 2008 en per gerechtelijk arrondissement.

Antwoord ontvangen op 12 december 2013 :

1 en 2. De gegevens over het aantal inkijkoperaties in het kader van een strafrechtelijk onderzoek worden jaarlijks verwerkt in het verslag in uitvoering van art. 90decies van het Wetboek van Strafvordering.

Dit laatste wetsartikel stelt dat de minister van Justitie elk jaar verslag uitbrengt aan het Parlement over de toepassing van die methoden die in het kader van de opsporing van misdrijven een inperking betekenen van de fundamentele rechten en vrijheden van personen. Inkijkoperaties maken deel uit van die methoden en worden dan ook opgenomen in voornoemd verslag. De inkijkoperatie in een woning (geregeld in art. 89ter Sv.) maakt integraal deel uit van art. 90decies Sv, terwijl de inkijkoperatie in een private plaats (artikel 46quinquies Sv.) niet in art. 90decies Sv. opgenomen werd. Toch wordt in het verslag de inkijkoperatie in een private plaats opgenomen, teneinde een meer volledig beeld mee te geven.

Hieronder vindt u in tabelvorm de beschikbare gegevens voor de periode 2008-2011 (de gegevens voor 2012 worden momenteel voorbereid).

De gevraagde cijfers zijn enkel globaal beschikbaar via voornoemd verslag. Er wordt dus geen opdeling gemaakt naar het type onderzoek, de wijze van machtiging of het type misdrijf.

Tabel 1: Globaal aantal machtigingen van een procureur des Konings of een onderzoeksrechter tot het uitvoeren van een inkijkoperatie (zowel in een private plaats als in een woning) voor de periode 2008-2011. Bron: Verslag in uitvoering van artikel 90decies Wetboek van Strafvordering voor de jaren 2009-2012.

Jaar

Aantal machtigingen inkijkoperatie

2008

35

2009

46

2010

60

2011

63