Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9520

van Inge Faes (N-VA) d.d. 9 juli 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Dierenmishandeling - Klachten - Overzicht

welzijn van dieren
dierenbescherming
officiële statistiek

Chronologie

9/7/2013Verzending vraag
8/11/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9520 d.d. 9 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Voornamelijk in de winter verschijnen in de pers berichten over dierenmishandeling. Dierenmishandeling omvat alle niet noodzakelijke handelingen en alle verwijtbare nalatigheden van mensen, waardoor dieren pijn aangedaan, letsel toegebracht, of ernstig in hun welzijn benadeeld worden. De term "dierenmishandeling" wordt ook in meer enge zin gebruikt, namelijk ter aanduiding van een strafbaar feit, dat zich voordoet wanneer bij de behandeling van dieren een of meer strafrechtelijke regels, die op dit gebied gelden, worden overtreden.

Binnen de federale overheid zijn het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en de Dienst Inspectie Consumptieproducten, Dierenwelzijn en CITES verantwoordelijk voor de behandeling van klachten in verband met dierenmishandeling.

1) Hoeveel klachten over de verwaarlozing of mishandeling van landbouwdieren komen er jaarlijks bij deze diensten binnen?

2) Hoeveel klachten over verwaarlozing of mishandeling van andere dieren komen er jaarlijks bij deze diensten binnen?

3) Hoeveel onderzoeken worden er jaarlijks door het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen en de Dienst Inspectie Consumptieproducten, Dierenwelzijn en CITES, naar aanleiding van een klacht opgestart?

a) In hoeveel gevallen blijkt na onderzoek de klacht gegrond?

b) In hoeveel gevallen worden er na onderzoek gerechtelijke stappen ondernomen?

Antwoord ontvangen op 8 november 2013 :

  1. In 2012 kwamen een 450-tal klachten over verwaarlozing en/of mishandeling van landbouwdieren binnen bij de bevoegde diensten : het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en de Inspectiedienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid. In hoofdzaak komen de klachten over landbouwdieren toe bij het Meldpunt van het FAVV. De paar tientallen klachten over landbouwdieren, die de Inspectiedienst Dierenwelzijn jaarlijks ontvangen, worden overgemaakt aan het FAVV, die voornamelijk de dierenwelzijncontroles op landbouwdieren verricht.

  2. In 2012 heeft de Inspectiedienst Dierenwelzijn en het FAVV ongeveer een 2 000 klachten ontvangen over de verwaarlozing en/of mishandeling van andere dieren dan landbouwdieren. Deze klachten worden in hoofdzaak door de Inspectiedienst Dierenwelzijn onderzocht.

    In principe wordt voor alle klachten, die bij de bevoegde diensten binnen komen, een onderzoek gestart. Eenvoudige klachten over dierenverwaarlozing bij particulieren worden door de Inspectiedienst Dierenwelzijn aan de lokale politie doorgestuurd (een paar honderd per jaar). Bij eenvoudige problemen met het dierenwelzijn is het meestal aangewezen dat ze door de wijkagent worden opgelost.

    In 2012 bleek dat na onderzoek twee vijfden van de klachten over landbouwdieren en de helft van de klachten over andere dieren gegrond waren.

  3. Mijn diensten beschikken niet over deze informatie. Maar indien een klacht gegrond is dan worden afhankelijk van de ernst van de vaststellingen de volgende maatregelen genomen: waarschuwing, proces-verbaal (PV) en inbeslagname.