Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9516

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 9 juli 2013

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

het overschot aan middelen

begrotingscontrole
minimumbestaansinkomen
politiek asiel
OCMW
armoede
asielzoeker

Chronologie

9/7/2013Verzending vraag
18/7/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3814

Vraag nr. 5-9516 d.d. 9 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Verstomming, dat was het overheersende gevoel na het beluisteren van het mediagenieke aanbod van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, waarbij 90 miljoen euro van het budget met een gul hart terug wordt gegeven aan de staatskas.

Toegegeven, als dit aanbod bijvoorbeeld van de minister van Defensie zou komen, dan zou deze verstomming snel zijn overgegaan in een halleluja. Maar dit bericht komt van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding. De staatssecretaris beheert een aantal bevoegdheden dat mag worden samengevat als gecumuleerde problemen: mensen op de dool, mensen in armoede, bijna allemaal slachtoffers van uitbuiting en uitsluiting. Als staatssecretaris draagt ze deze zware verantwoordelijkheid op een moment dat de kinderarmoede ongenadig piekt en de kloof tussen arm en rijk zienderogen verdiept en verbreedt. Op zulk moment stellen dat er middelen teveel zijn, vind ik toch wel bevreemdend. Dagelijks ontvang ik klachten over te weinig hulp voor steeds meer problemen. Het gespecialiseerde middenveld dat wroet en vecht tegen armoede, voor vluchtelingen, tegen uitsluiting en voor meer mededogen, bevestigt het me dagelijks, in een niet aflatende stroom van mails, persberichten en rapporten. Mogen al deze berichten nu worden geklasseerd als overdreven, fout, opgeklopt en irrelevant?

De staatssecretaris stelde erg lapidair dat ze beter dat teveel aan geld, die 90 miljoen, nu teruggeeft dan straks te moeten vaststellen dat ze niet werden opgebruikt. Dat moet sommigen als engelengezang in de oren klinken: eindelijk een politica die durft te stellen dat al dat pampergedoe en die softe aanpak van sukkelaars al veel te veel kost en amper nodig blijkt.

Kan de staatssecretaris bevestigen dat met betrekking tot haar bevoegdheden Asiel en Migratie en Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, er geen uitgaven voor 90 miljoen euro meer nodig zijn? Kan al in juni 2013 worden vastgesteld dat voor de rest van het jaar 2013 alle noodzakelijke hulp aan mensen op de vlucht, mensen in armoede, mensen als slachtoffer van uitsluiting al gelenigd is? Beaamt de staatssecretaris dat er qua federale bevoegdheden in de bestrijding van de stijgende kinderarmoede teveel middelen werden voorzien en dat de 90 miljoen die de staatssecretaris terug ter beschikking stelt dit jaar niet meer adequaat kan worden ingezet? Kan de staatssecretaris in alle eerlijkheid zeggen dat zij deze middelen beter voor een andere beleidsuitdaging wil ingezet zien, want dat het voor haar bevoegdheden, na zo'n zes maanden beleid in 2013, al wel in orde is?

Hoe evalueert en interpreteert de staatssecretaris het totale onbegrip van het gespecialiseerde middenveld bij dit bericht? Heeft de staatssecretaris zich rekenschap gegeven van de draagwijdte en de onderliggende visie op haar taak?

Antwoord ontvangen op 18 juli 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vragen.

Zoals u weet, kadert de teruggave van de 90 miljoen euro in de onlangs afgeronde begrotingscontrole van juni 2013. De 90 miljoen euro betreft hier een onderbenutting op de uitgaven “wet 65”, het zogenaamde equivalent leefloon. Op deze basisallocatie worden specifiek middelen voorzien voor de uitvoering van de wettelijke verplichtingen van de staat inzake equivalent leefloon. De teruggave van 90 miljoen euro is gebaseerd op een projectie aan de hand van de huidige maandelijkse terugbetalingen van de Programmatorische Overheidsdienst (POD) Maatschappelijke Integratie aan de Openbare Centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW’s) voor financiële steun verstrekt aan begunstigden en reflecteren de structurele hervormingen inzake migratie. Vermits op het vlak van migratie maatregelen zijn doorgevoerd om de procedures te versnellen, fraude aan te pakken en daar de federale instanties haar verplichtingen inzake opvang naleven, resulteert dit in een veel lagere doorstroom naar de OCMW’s en dus lagere kosten voor de lokale besturen. Gegeven de duidelijke afbakening van deze uitgaven als wettelijke verplichting, is het uitgesloten dat deze middelen zonder meer toegewezen kunnen worden aan andere uitgavenposten, andere beleidsprioriteiten. Het lijkt me niet meer dan normaal dat niet-aangewende middelen ook terug gegeven worden aan de staatskas.

De inspanningen van mezelf en mijn diensten in de domeinen van asiel, migratie, opvang, armoedebestrijding gaan onverminderd verder, met bijzondere aandacht voor een aantal specifieke initiatieven in het domein van armoedebestrijding. Ik herinner u in dit kader aan de inspanningen die geleverd zijn om bij de opmaak en eerste controle van de begroting 2013 de verschillende projectoproepen en bepaalde subsidies aan de OCMW’s om armoede en kinderarmoede te bestrijden, te vrijwaren. Dit ondanks de lineaire besparingen zoals beslist op regeringsniveau. Ook in het kader van de begrotingsopmaak 2014 kan ik u verzekeren dat ik ervoor ijver om voldoende beleidsruimte te creëren om specifieke initiatieven te ondersteunen ter structurele bestrijding van armoede, met aandacht voor specifieke doelgroepen, zoals kinderen, zelfstandigen en alleenstaande ouders.