Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9503

van Willy Demeyer (PS) d.d. 5 juli 2013

aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding, toegevoegd aan de minister van Justitie

Immigratie en asielaanvragen - Redenen - Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) - Statistieken - Methodologische fout - Onvolledige kennis van de redenen voor migratie - Eventuele wijzigingen van de lijst met redenen

Dienst Vreemdelingenzaken
Unia
Eurostat
officiële statistiek
politiek asiel
migratie
statistische methode
Myria
asielzoeker

Chronologie

5/7/2013Verzending vraag
3/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9503 d.d. 5 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

De statistieken van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) die door Eurostat ter beschikking worden gesteld over de eerste verblijfstitels voor onderdanen van derde landen, zijn zeer nuttige gegevens om de redenen te achterhalen die individuen ertoe aanzetten naar België te migreren, maar ook om vergelijkingen te maken met andere landen van de Europese Unie (EU).

Ze bevatten echter methodologische fouten, waarop het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding (CGKR) gewezen heeft in zijn jongste jaarverslag Migratie.

Zo zouden in 2011 26,9% van de eerste verblijfstitels aan onderdanen van derde landen, afgegeven zijn om “andere redenen”, namelijk redenen die in geen enkele van de door Eurostat vastgelegde categorieën kunnen worden ondergebracht: immigratie om familiale redenen, om studieredenen, voor asiel, om humanitaire redenen, om redenen in verband met bezoldigde arbeid. Het is een redelijk omvangrijke restcategorie.

Het CGKR meent ook dat de gebruikte methode problematisch is omdat de categorie met betrekking tot de vluchtelingen en de subsidiaire bescherming (10,3%) de asielrealiteit in België niet correct weergeeft.

Ik heb volgende vragen:

1) Hoe reageert de staatssecretaris op de vaststelling van dit probleem, dat gevolgen heeft voor de correcte kennis van de redenen voor migratie in België?

2) Zullen in de toekomst verduidelijkingen worden gegeven om de restcategorie te doen afnemen en de asielrealiteit beter weer te geven? Zo ja, welke?

Antwoord ontvangen op 3 september 2013 :

Het geachte lid vindt hieronder het antwoord op zijn vraag. 

Wat de restcategorie betreft, is de omvang van deze groep, zoals al is meegedeeld aan het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, op het ogenblik het gevolg van de vele niet-inschrijvingen van de verblijfsreden van de personen in het Rijksregister en van het opnemen van de asielzoekers van wie de procedure aan de gang is in deze categorie, omdat Eurostat voor deze groep geen specifieke categorie heeft ingesteld. Deze laatste groep zal kleiner worden in de toekomstige gegevens die verstrekt zullen worden, aangezien de asielzoekers van wie de procedure aan de gang is, teneinde de aanbevelingen van Eurostat te volgen, helemaal niet meer zullen worden meegeteld in de buitenlandse populatie die over een verblijfsdocument beschikt, met inbegrip van de gevallen waarin de asielprocedure langer dan 3 maanden duurt. 

Wat de categorie van de vluchtelingen en de gerechtigden van de subsidiaire bescherming betreft, is het niet correct, zoals ook is meegedeeld aan het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, te zeggen dat deze statistiek de werkelijkheid niet weergeeft. Tot nog toe werden de asielzoekers op de volgende wijze meegeteld in de statistieken over de eerste verblijfstitels in het jaar van hun asielaanvraag: in de categorie « vluchtelingen » of « subsidiaire bescherming » indien zij als vluchteling waren erkend of de subsidiaire bescherming hadden gekregen voor het einde van het jaar; in de restcategorie indien zij niet als vluchteling waren erkend of niet de subsidiaire bescherming hadden verkregen voor het einde van het jaar. Asielzoekers die vluchteling worden of de subsidiaire beschermingsstatus krijgen buiten dit jaar waarin zij de eerste verblijfstitel ontvingen, komen duidelijk voor in twee specifieke tabellen die aan Eurostat zijn verstrekt; aan het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding (CGKR) heeft men aangeraden naar deze tabellen te verwijzen : 

In de toekomst zullen de asielzoekers helemaal niet meer voorkomen in de groep die een verblijfstitel ontvangt, maar enkel nog in de categorie « vluchtelingen » of « subsidiaire bescherming » tijdens het jaar van de erkenning of de verlening van de subsidiaire bescherming indien zij een dergelijke status hebben verkregen. Om de fenomenen in verband met asiel te beoordelen, bestaan er trouwens andere statistieken (naast de statistieken over de verblijfstitels) die geregeld worden gepubliceerd, zowel op nationaal als op Europees vlak.