Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9473

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 3 juli 2013

aan de staatssecretaris voor Ambtenarenzaken en Modernisering van de Openbare Diensten, toegevoegd aan de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Federale ambtenaren - Ziekteverzuim - Gewestelijke verschillen

overheidsapparaat
ambtenaar
absenteïsme
officiële statistiek
regionale verschillen

Chronologie

3/7/2013Verzending vraag
6/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9473 d.d. 3 juli 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent maakte de geachte staatssecretaris de volgende cijfers over het ziekteverzuim bij federale ambtenaren bekend:

- Het gemiddeld aantal ziektedagen bedraagt 6,93 dagen per jaar;

- Bij Waalse federale ambtenaren steeg dit aantal tot 7,7 %;

- Bij Vlaamse federale ambtenaren lag dit op 5,6 %;

- Bij Brusselse federale ambtenaren lag dit op 3,9 %.

De percenten drukken de verhouding uit van het aantal ziektedagen op een totaal van 100.

Deze cijfers verschillen sterk.

Hierover de volgende vragen.

1) Hoe verklaart de geachte staatssecretaris de opvallend hogere cijfers van Waalse federale ambtenaren, namelijk 7,7 tegenover een gemiddelde van bijna 7 en dus beduidend hoger dan de 5,6 en 3,9 van respectievelijk het Vlaams en Brussels gewest?

2) Zijn er eveneens verschillen in de soorten ziekten die tot dit ziekteverzuim aanleiding geven?

3) Welke oorzaken of hypotheses worden in dit verband gehanteerd? Op welke data baseren deze analyses zich?

4) Plant de geachte staatssecretaris hieromtrent bijzondere maatregelen?

Antwoord ontvangen op 6 september 2013 :

In antwoord op zijn vraag heb ik de eer het geachte lid het volgende mee te delen :

1)    Ik beschik op dit ogenblik niet over een goede verklaring voor de verschillen inzake ziekteverzuim tussen de ambtenaren naargelang het gewest waar ze wonen. Ik wens verder vooral te verwijzen naar de besluiten van het Medex-rapport over het ziekteverzuim bij federale ambtenaren 2012. Volgens deze studie neemt het verzuim toe met de leeftijd en evenzo stijgt het verzuim naarmate het niveau van de ambtenaar daalt. Stress gerelateerde aandoeningen blijven de grootste oorzaak binnen de onderzochte diagnosegroepen. De ambtenaren met dergelijke aandoening vertonen bovendien meer risico om te hervallen en zich opnieuw ziek te melden door stress. In Henegouwen zijn er alleszins meer ambtenaren afwezig wegens stress dan in andere provincies en de gemiddelde duur zowel per attest als per verzuimer ligt er aanzienlijk hoger (voor wat betreft attesten met als diagnose stress). West-Vlaanderen scoort op deze factoren het best. 

Uit de personeelsgegevens van Pdata blijkt dat het grootste percentage personeelsleden van de niveaus C en D uit Wallonië afkomstig is en dat in die regio de gemiddelde leeftijd van de ambtenaren hoger ligt dan in andere regio’s.  

Niettemin blijkt uit de analyse van Medex voor 2012 dat ook wanneer men de populaties van de provincies standaardiseert, Henegouwen het hoogste ziekteverzuim behoudt en er bijna geen verschil met de voorgaande jaren is.  

2)    Wat de medische verzuimoorzaken per provincie betreft, is voor de gastro-intestinale aandoeningen de mediane verzuimduur zeer constant voor alle provincies, terwijl de gemiddelde afwezigheidsduur behoorlijke schommelingen vertoont, met het laagste cijfer in de provincie Vlaams-Brabant, en het hoogste cijfer in de provincie Luxemburg. Voor de respiratoire aandoeningen noteert Medex een vrij constante mediane verzuimduur, maar vertoont de gemiddelde afwezigheidsduur per verzuimer grote verschillen per provincie, met de laagste score voor de provincie West-Vlaanderen en de hoogste score in de provincie Luxemburg. Voor griep treft Medex het hoogste percentage verzuimers aan in de provincie Luik, terwijl Namen de laagste waarde laat optekenen. Voor de locomotorische aandoeningen is er een sterke schommeling van de mediane afwezigheidsduur per provincie en noteert men het laagste percentage verzuimers in Brussel en het hoogste in Henegouwen. Voor neurologische aandoeningen is de gemiddelde duur van de afwezigheid in Waals-Brabant de helft van het gemiddelde in Antwerpen, maar het percentage verzuimers kent net het omgekeerde verschijnsel met 6 % in Waals-Brabant en 3 % in de provincie Antwerpen. Voor de stressgerelateerde afwezigheden is er een sterke geografische spreiding van de mediaan-waarden. De gemiddelde waarden van de verzuimduur liggen het laagst in de provincies Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen en het hoogst in Henegouwen. Het percentage verzuimers ligt hier het laagst in Brussel en het hoogst in Henegouwen en Namen.  

Als conclusie geeft Medex aan dat de provincie Henegouwen opvallend vaak de hoogste cijfers laat noteren. Voor verdere details verwijs ik het geachte lid graag naar het rapport van Medex, dat gepubliceerd is op hun website. 

3)    Deze  analyses van Medex zijn gebaseerd op de databank met ziektecontrolegegevens waarover Medex beschikt en die een overzicht geven van het ziekteverzuim bij de federale ambtenaren. Deze databank wordt gevoed door :

De bedoeling is vooral te beschikken over een correct beeld, de evolutie te kunnen opvolgen en het verzuimbeleid voortdurend te verbeteren.  

4)    Bij de geplande maatregelen, zoek ik naar een permanente verbetering van de huidige aanpak van ziekteverzuim en wens ik te verwijzen naar een aantal aanpassingen aan de reglementering, zoals recent he koninklijk besluit van 18 juni 2013 tot wijziging van sommige bepalingen aan de afwezigheden van het overheidspersoneel (Belgisch Staatsblad 01 juli 2013).

Verder vind ik het belangrijk met de werkgevers en inzonderheid de Human Ressources-verantwoordelijken te overleggen en oplossingen te zoeken voor het ziekteverzuim en hen verder aan te spreken op de evolutie van het ziekteverzuim in hun organisatie.

Tenslotte vind ik het belangrijk om ook het controletoezicht verder te optimaliseren.