Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9417

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 26 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Landsverdediging

Western European Union (WEU) - Ontmanteling - Stand van zaken

West-Europese Unie
gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid
militaire samenwerking
Benelux

Chronologie

26/6/2013Verzending vraag
25/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9417 d.d. 26 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In 2011 werd de Western European Union (WEU) officieel opgedoekt. Hoewel hij nooit een zwaargewicht was, koesterden sommigen ooit het ideaal om de WEU tot een volwaardige poot van het EU-beleid te maken. Dat lukte echter niet en de WEU eindigde in staat van ontbinding.

Hierbij de volgende vragen.

1) Hoe werd de ontbinding van de WEU concreet georganiseerd? Wat gebeurde er met personeel, infrastructuur, roerende goederen enz.?

2) Werden de personeelsleden van Belgische nationaliteit door Defensie of een andere federale overheid overgenomen? Zo ja, wat betekende dit concreet?

3) Zijn er momenteel nog mensen in dienst van de WEU, die eventueel belast zijn met de verdere afhandeling van de ontbinding? Zo ja, hoeveel, wie betaalt hen en met welk tijdsperspectief?

4) In welke mate leed België hierdoor verlies, is er na de stopzetting van de WEU een kosten-batenanalyse gemaakt? Zo ja, met welk resultaat? Zo niet, waarom niet?

5) Betekende de stopzetting van de WEU een achteruitgang met betrekking tot de internationale samenwerking op het vlak van defensie?

6) Werd na de ontbinding van de WEU de Benelux-defensiesamenwerking extra leven ingeblazen?

Antwoord ontvangen op 25 juli 2013 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

1 tot 4 Ik verwijs voor het antwoord op deze vragen naar de vice-eerste minister, minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken bevoegd in deze materie.

5 Sinds het Verdrag van Maastricht, dat inwerking trad op 1 november 1993, werd in het kader van het Gemeenschappelijk Buitenlands- en Veiligheidsbeleid (GBVB), de basis gelegd voor een brede multinationale samenwerking op het vlak van defensie in Europa. Maar vooral met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon op 1 december 2009 werd defensie een volwaardig beleidsdomein in het kader van de Europese unie (EU). Een ambitie die duidelijk verder reikte dan deze van de Western European Union (WEU), die haar bestaansreden hoofdzakelijk vond in artikel V van het NAVO-verdrag, namelijk de wederzijdse bijstand.

Artikel 42 van het Verdrag van Lissabon voorziet eveneens een wederzijdse bijstandsclausule waardoor de taken van de WEU ook door de EU kunnen worden uitgevoerd.

6 De ontbinding van de WEU vond plaats in 2011, dus voor de BENELUX-verklaring over samenwerking op defensievlak die op 18 april 2012 werd ondertekend.