Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9349

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 14 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Koninklijke ridderorders - Cijfergegevens - Overzicht - Uitgaven

eervolle onderscheiding
officiële statistiek

Chronologie

14/6/2013Verzending vraag
10/10/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9349 d.d. 14 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In België bestaan drie nationale Belgische orden: de Kroonorde, de Leopoldsorde en de Orde van Leopold II. Elke orde is onderverdeeld in een tiental graden met een verschillende hiërarchie.

De Dienst Ridderorden beheert het gegevensbestand en de archieven van de Nationale Orden en maakt de oorkonden op. Daarnaast legt deze dienst regelgeving betreffende de Nationale Orden vast en, zo nodig, wijzigt hij die. Hij ziet erop toe dat de bestaande regelgeving naar behoren wordt toegepast.

Mijn vragen aan de minister zijn:

Kan de minister me van de volgende cijfergegevens kunnen voorzien per jaar sinds 2007?

1) Hoeveel aanvragen werden er geregistreerd? Van welke autoriteit ?

2) Hoeveel orden werden er toegekend en aan hoeveel personen?

3) Hoeveel uitgaven werden in zijn departement gedaan met betrekking tot de drie orden (zowel lonen als organisatie van evenementen en PR, etc)?

4) Hoeveel personen hebben de toekenning van een orde geweigerd?

5) Hoeveel Ridders in een Belgische Ridderorde telt het Belgische Koninkrijk op dit moment?

Antwoord ontvangen op 10 oktober 2013 :

De minister van Buitenlandse Zaken heeft weliswaar het globale beheer van de Belgische Nationale Orden (Leopoldsorde, Kroonorde en Orde van Leopold II), maar dit beperkt zich hoofdzakelijk tot de reglementering, het bijhouden van een gegevensbank op naam en de opmaak van het grootste deel van de oorkonden. 

De Dienst Ridderorden beschikt niet over het gevraagde cijfermateriaal. 

De gegevensbank, die slechts gedeeltelijk geïnformatiseerd is, is enkel bedoeld om te achterhalen of iemand al dan niet een onderscheiding in de Nationale Orden heeft gekregen, welke (graad en orde), wanneer (datum van het koninklijk besluit en datum van ranginneming) en door wie (officiële instantie die de voordracht en/of het voorstel heeft gedaan). Het systeem laat dus enkel een raadpleging op naam toe, niet om statistieken te maken per orde, graad en dergelijke. 

Langs de kant van de oorkonden valt een dergelijke oefening evenmin te maken. Vooreerst maakt de Dienst Ridderorden niet alle oorkonden op; Landsverdediging doet dit voor de militairen. Vervolgens worden de honderden (doorgaans collectieve) koninklijk besluiten die de basis vormen voor de opmaak van de oorkonden, niet op naam van elke begunstigde of zelfs maar per orde geregistreerd, maar enkel op naam van de verlenende officiële instantie. Ten slotte worden de uitgaande oorkonden rechtstreeks zonder specifieke registratie afgeleverd aan de verlenende instanties op grond van de door hen aangeleverde koninklijk besluiten. Het zijn deze instanties die zorgen voor de verdere distributie aan de begunstigden.

Het aantal binnen de Dienst Ridderorden opgemaakte oorkonden varieert tussen 10 000 en 20 000 per jaar. Dit geeft een idee van de orde van grootte. De opmaak van een overzicht van de gevraagde cijfergegevens per jaar zou derhalve niet alleen een buitengewoon arbeidsintensieve opgave zijn, maar bovendien, zoals boven reeds aangegeven, slechts een partieel beeld geven van de totaliteit. 

Enkel op vraag 3 kan een iets concreter antwoord worden gegeven op basis van de jaarlijkse uitgaven die werden gedaan voor de aanschaf van juwelen van de Nationale Orden in het kader van de in het budget ingeschreven bedragen. Hierbij dient opgemerkt te worden dat het enkel de aanschaf van de juwelen betreft die op kosten van de Federale Overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken worden uitgereikt aan ambassadeurs die op het einde van hun mandaat terugkeren naar hun land van herkomst, en aan buitenlanders, alsook degene die worden uitgereikt in het kader van staatsbezoeken en prinselijke zendingen en in het kader van de speciale lijst met hoge eretekens die door de Koning worden uitgereikt op grond van het koninklijk besluit van 10 februari 2003 (maximaal 15 per jaar). 

Jaar

Aankoop juwelen N.O. (in euro)

2007

13 247,39

2008

26 807,12

2009

45 573,58

2010

19 257,91

2011

25 751,52

2012

21 648,03

2013

28 965,91