Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9323

van Lies Jans (N-VA) d.d. 11 juni 2013

aan de minister van Werk

Strijd tegen armoede - Automatisering van rechten - Rijksdienst voor arbeidsvoorziening

armoede
elektronische overheid
sociale uitkering
Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening
sociaal achtergestelde groep
sociale rechten
loopbaanonderbreking
werkloosheidsverzekering

Chronologie

11/6/2013Verzending vraag
25/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-9323 d.d. 11 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de strijd tegen de armoede is een automatische toekenning van rechten een na te streven doel om te garanderen dat eenieder zijn rechten kan laten gelden. Zo bepaalt het federale regeerakkoord dat overal waar mogelijk de automatische toekenning van sociale rechten versneld zal worden ingevoerd. Ook het Federaal Actieplan voor Administratieve Vereenvoudiging 2012-2015 bevat maatregelen om bepaalde rechten automatisch toe te kennen. Hetzelfde geldt voor het Federaal Plan Armoedebestrijding dat de federale regering heeft goedgekeurd op 14 september 2012.

In het kader daarvan heeft het Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid en sociale uitsluiting op vraag van zijn begeleidingscommissie een nota uitgewerkt rond de automatische toekenning van de rechten. Het heeft onderzocht welke rechten al automatisch worden toegekend, en vooral voor welke rechten een ambtshalve onderzoek vanwege de bevoegde instanties mogelijk is naar de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om het recht te openen.

Zoals beschreven in de nota is het doel van de automatisering een grotere effectiviteit van rechten, door een vermindering van de non-take-up van rechten, een fenomeen dat wijder verspreid is dan algemeen gedacht en dat in het bijzonder de meest kwetsbare mensen treft. In termen van armoede vermindert de non-take-up de impact van het sociaal beleid en het zorgt voor een verarming van de personen die de rechten niet vragen waarop ze een beroep zouden kunnen doen.

Wat de stand van zaken inzake de automatisering van de toekenning van rechten binnen de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) betreft lezen we dat ondanks de praktische moeilijkheden een aantal aspecten al zijn geautomatiseerd.

Ook lopen er twee projecten. Er loopt een studie inzake de mogelijkheid van een elektronisch dossier rond de uitkeringsaanvraag. Daarnaast loopt eveneens een studie om de mogelijkheid te onderzoeken om het maandelijkse controleformulier elektronisch in te vullen.

Mijn vragen hierover zijn:

1) Wat is de stand van zaken met betrekking tot het project inzake de mogelijkheid van een elektronisch dossier rond de uitkeringsaanvraag?

2) Wat is de stand van zaken met betrekking tot het project om de mogelijkheid te creëren om het maandelijkse controleformulier elektronisch in te vullen?

3) Is er een specifiek tijdsschema voorzien waarbinnen de studies moeten zijn afgerond?

4) Welke stappen zal de minister doen om, eventueel rekening houdend met de resultaten van de studies, een verdere automatisering van rechten binnen de diensten van de RVA door te voeren?

Antwoord ontvangen op 25 juli 2013 :

De automatische toekenning van rechten aan een sociaal verzekerde is niet mogelijk inzake het recht op werkloosheidsuitkeringen of op inschakelingsuitkeringen, alsmede het recht op uitkeringen in het kader van de loopbaanonderbreking of het tijdskrediet.

Het recht op uitkeringen hangt immers af van de persoonlijke intentie van de sociaal verzekerde en van bijkomende voorwaarden die, omdat ze niet voorafgaandelijk gecontroleerd kunnen worden via raadpleging van databanken, pas gecontroleerd kunnen worden op het ogenblik en op basis van de uitkeringsaanvraag die door de sociaal verzekerde persoonlijk wordt ingediend (het al dan niet vrijwillig karakter van de werkloosheid, modaliteiten bij de uitoefening van een eventueel bijberoep, beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt, ...).

De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) probeert desalniettemin, telkens wanneer dat mogelijk is, de sociaal verzekerde te ontlasten van de verplichting om informatie mee te delen, meer bepaald over zijn arbeidsperiodes en zijn beroepsverleden, wanneer deze beschikbaar is in de databanken (DMFA, pensioenrekening,...).

De RVA onderzoekt tegen eind oktober 2013 de haalbaarheid van een elektronische uitkeringsaanvraag die de werkloze opmaakt en via zijn uitbetalingsinstelling bij de RVA indient. Het resultaat van deze studie zal daarna worden voorgelegd aan het Beheerscomité van de RVA.

Voor wat betreft de elektronische beveiligde versie van de controlekaart volledige werkloosheid, beschrijft de RVA tegen september 2013 de behoeften, op basis waarvan de functionele analyse en programmatie kan gebeuren. Dit gebeurt in overleg met de uitbetalingsinstellingen.