Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9318

van Nele Lijnen (Open Vld) d.d. 11 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

PIP-implantaten - Nieuwe gegevens - Aanpassing richtlijn

plastische chirurgie
medisch en chirurgisch materiaal
veiligheid van het product
gevaren voor de gezondheid
medische fout

Chronologie

11/6/2013Verzending vraag
18/9/2013Rappel
12/11/2013Rappel
13/12/2013Herkwalificatie
10/1/2014Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4565

Vraag nr. 5-9318 d.d. 11 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Toen vorig jaar het schandaal met de PIP-implantaten uitbrak, werd advies gevraagd aan de Hoge Gezondheidsraad. De Hoge Gezondheidsraad stelde dat gescheurde implantaten onverwijld dienden verwijderd te worden, en raadde aan om ongeschonden implantaten binnen een redelijke termijn te laten verwijderen. Verder stelde de Raad dat er nog geen verhoogd risico op kanker werd vastgesteld. Momenteel lopen in België iets meer dan 300 vrouwen met die implantaten rond. Vorige maand waarschuwde een Europese consumentengroep dat de stof in die implantaten baby's in de baarmoeder kan schaden. Deze week meldden Zweedse dokters dat die implantaten gevaarlijk zijn, en ook al zijn ze niet beschadigd, onmiddellijk moeten verwijderd worden. Andere landen die dat aanraden, zijn Frankrijk, Tsjechië en Duitsland. Er is nog te weinig bekend over de effecten van die implantaten op lange termijn, dus zou verder onderzoek zeker noodzakelijk zijn.

Ik heb daarom volgende vragen voor de geachte minister:

1) Nu steeds meer gegevens aan het licht komen over de fel gecontesteerde PIP-implantaten, zou het niet nuttig zijn om ook de Belgische richtlijn aan te passen?

2) Zijn er ook in België, sinds het uitbreken van het schandaal een jaar geleden, al gegevens gekend over gescheurde implantaten? Hoeveel vrouwen hebben de implantaten al preventief laten verwijderen?

Antwoord ontvangen op 10 januari 2014 :

In februari 2012 heeft de Hoge Gezondheidsraad (HGR) de volgende aanbevelingen uitgebracht:

Aangezien we op de verwijdering van al deze frauduleuze implantaten aandrongen, lijkt het ons moeilijk om deze aanbevelingen nog te versterken.

De Europese Commissie heeft de Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks (SCENIHR) de opdracht gegeven om een nieuw advies uit te brengen over de gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met de PIP-implantaten. Dit advies zal door mijn diensten aandachtig worden beoordeeld om een mogelijke wijziging van de Belgische aanbevelingen te overwegen.

Wat de meldingen van voorvallen betreft, werden tot nu toe de volgende gevallen aan het FAGG gemeld: