Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9219

van Louis Ide (N-VA) d.d. 5 juni 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De bloedafnames bij in het ziekenhuis opgenomen patiënten

ziekenhuis
ziekteverzekering
kosten voor ziekenhuisopname
bloedtransfusie

Chronologie

5/6/2013Verzending vraag
8/11/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3400

Vraag nr. 5-9219 d.d. 5 juni 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In mijn vraag om uitleg 5-2876 peilde ik naar wie verantwoordelijk is voor de personeelskosten bij het afnemen van bloed bij opgenomen patiënten (het ziekenhuis via het BFM of het ziekenhuislabo). De minister antwoordde toen dat "het BFM de personeelskosten voor bloedafname niet dekt, zelfs al gebeurt die afname bij patiënten die in een zorgeenheid verblijven".

Echter, in het KB van 25.04.2002 houdende het budget van de financiële middelen wordt in bijlage 5 (punt 2.3.1.2.2.) vermeld dat de punten die in aanmerking komen voor de berekening van de verpleegdagprijs ook de punten voor het uitvoeren van bloedafnames meerekent. Dit koninklijk besluit verduidelijkt aldus dat de bloedafnames die verricht worden in de verpleegafdelingen ten laste zijn van de verpleegdagprijs en dus niet ten laste kunnen worden gelegd van de honoraria klinische biologie of de dienst klinisch laboratorium (voor gehospitaliseerde patiënten).

Het is dus niet ondenkbaar dat er ziekenhuizen zijn die op basis van deze bepalingen de personeelskosten voor het afnemen van bloed bij opgenomen patiënten hebben ondergebracht in het BFM.

1) Is de minister het er mee eens dat het antwoord op vorige vraag om uitleg tegenstrijdig is met de bepalingen in het KB van 25.04.2002 houdende het budget van de financiële middelen?

2) Is de minister het er mee eens dat, het K.B. van 25.04.2002 indachtig, de personeelskosten voor het afnemen van bloed bij opgenomen patiënten wel degelijk ten laste van het ziekenhuis zijn?

Antwoord ontvangen op 8 november 2013 :

Het koninklijk besluit (KB) van 25 april 2002, bijlage 5, bepaalt de modaliteiten volgens dewelke het aantal MVG-punten per verpleegdag moet worden berekend. Eén van de MVG-registraties binnen een verpleegdienst betreft het zorg item “aantal afgenomen bloedstalen/24u”.

Dit houdt echter geen enkel verband met de dekking van de kosten voor bloedafname door het Budget van Financiële Middelen; het betreft enkel het in aanmerking nemen van een registratie-item.

Zoals reeds meegedeeld in ons antwoord op uw voorgaande vraag om uitleg S5-2876, worden de kosten voor bloedafname bij opgenomen patiënten derhalve geenszins gedekt door het Budget van Financiële Middelen. In de artikelen 7 tot en met 23 van het KB van 25 april 2002 staat nergens vermeld dat de afname van bloed gedekt wordt door het Budget van Financiële Middelen. Enkel in artikel 13, 5° wordt gesproken over “de kosten van bewaring van het bloed”, hetgeen totaal iets anders is.

Bijgevolg blijf ik bij mijn eerder ingenomen standpunt en betwist ik ten stelligste dat mijn vorig antwoord tegenstrijdig zou zijn met de bepalingen in het KB van 25 april 2002.