Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-9015

van Ahmed Laaouej (PS) d.d. 13 mei 2013

aan de minister van Justitie

De gezondheidsrisico's waaraan sommige werknemers van de FOD Justitie worden blootgesteld

gevaren voor de gezondheid
gezondheid op het werk
medisch onderzoek
ambtenaar
voorkoming van ziekten
infectieziekte
griffies en parketten

Chronologie

13/5/2013Verzending vraag
7/6/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3386

Vraag nr. 5-9015 d.d. 13 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Frans)

Vaak wordt ik door werknemers van de FOD Justitie aangesproken over hun arbeidsvoorwaarden.

Daarover wil ik de minister enkele vragen stellen.

Onlangs hebben vakbondsvertegenwoordigers in een brief die rechtstreeks aan de minister was gericht, haar hun ongerustheid meegedeeld over de gezondheidsrisico's waaraan ze op hun werkplek worden blootgesteld.

Die ongerustheid is vooral te wijten aan het gebrek aan communicatie tussen de verschillende gezondheidsinstanties, maar meer nog aan het ontbreken van een vaccin of van een medisch onderzoek voor sommige personeelsleden van de FOD Justitie.

Ofschoon de wet het voorschrijft is er momenteel geen jaarlijks medisch onderzoek gepland. Bovendien blijkt dat mensen met meer dan 20 jaar dienst dit nochtans belangrijk medisch onderzoek nooit hebben ondergaan.

Dat geldt in het bijzonder voor de mensen die in het Portalisgebouw werken en die aan bepaalde gezondheidsrisico's (waaronder tuberculose) worden blootgesteld doordat in sommige vleugels van het gebouw permanent gevangenen passeren.

Daarom zal de minister begrijpen dat de personeelsleden in sommige gebouwen van de FOD Justitie zich steeds meer zorgen maken, en vooral de mensen die zich bezighouden met gerechtelijk onderzoek: magistraten, griffiers, referendarissen of medewerkers.

Mijn vragen zijn:

Kan de minister ons bevestigen dat er geen medisch onderzoek wordt uitgevoerd bij het personeel van de FOD waarvoor ze bevoegd is, of alleszins bij een deel ervan?

Welke maatregelen denkt ze te nemen om tegemoet te komen aan de terechte ongerustheid van het desbetreffende personeel?

Antwoord ontvangen op 7 juni 2013 :

De Federale Overheidsdienst (FOD) Justitie is onderworpen aan de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, zowel als werkgever als in hoofde van al zijn personeelsleden. Het koninklijk besluit van 28 mei 2003 is van toepassing op de medische controles.

Het lijdt het geen twijfel dat de gezondheid en het welzijn van alle werknemers van Justitie van primordiaal belang zijn. Het gegeven dat binnen de FOD een Interne Dienst voor Preventie en Bescherming bestaat, is daarvan het bewijs. Die dienst heeft als enige taak het welzijn op het werk van het personeel van de FOD Justitie te bevorderen. De uitvoering van de medische controle gebeurt in samenwerking met Empreva, dat fungeert als de gemeenschappelijke preventiedienst van sommige federale overheidsdiensten. De FOD Justitie is de grootste gebruiker van deze dienst en betaalt Empreva een bijdrage op basis van de geleverde diensten.

Het IDEWE-kantoor voerde reeds een risicoanalyse uit voor de volledige FOD Justitie. Voor alle modelfuncties in alle entiteiten van de FOD Justitie werden ideale aanbevelingen geformuleerd om de risico's zoveel mogelijk te beperken. Het spreekt vanzelf dat in de gevangenissen verschillende risicoprofielen voorkomen, maar dat geldt ook voor andere entiteiten, zoals de rechterlijke organisatie.

Ik ben mij terdege bewust van de gezondheidsrisico's die verbonden zijn aan sommige functies en taken binnen de hoven en rechtbanken. Daarbij vermeldt u terecht het risico op besmetting met tuberculose door contact met de gedetineerden in de gerechtsgebouwen. Dat risico is dan ook opgenomen in het risicoprofiel toegekend aan bepaalde functies binnen de rechterlijke orde. De personeelsleden met een dergelijk risicoprofiel worden onderworpen aan specifieke preventieve maatregelen ter beperking van de blootstelling aan het risico en ter voorkoming van de mogelijke gevolgen voor de gezondheid naar aanleiding van een dergelijke blootstelling.

Empreva heeft onlangs zijn gegevensbanken bijgewerkt naar aanleiding van de overdracht van zijn gegevensbank aan de Federale Overheidsdienst Informatie- en Communicatie Technologie (FEDICT). De FOD Justitie heeft een bijzondere inspanning geleverd om de lijsten van de personen die een risico lopen opnieuw bij te werken en om het risicoprofiel aan te passen overeenkomstig een evolutie in het beroep.

Ik stel echter vast dat er nog ruimte voor verbetering is met betrekking tot die wettelijke vereiste aangezien bepaalde controles die moeten worden uitgevoerd, niet op tijd plaatsvinden. Ik bevestig echter dat de Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het werk(IDPB) en de vertegenwoordiger van Empreva die aanwezig zijn op de vergaderingen van het Basisoverlegcomité (BOC), de werkgever wel degelijk aansporen om de wettelijke vereisten ter zake na te leven.