Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8988

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 13 mei 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Snustabak - Verbod op verkoop - Gezondheidsrisico's - Onderzoek

tabak
nicotineverslaving
gevaren voor de gezondheid
verkoopvergunning

Chronologie

13/5/2013Verzending vraag
2/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8988 d.d. 13 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Snus is een soort tabak in vochtige poedervorm. De meest gebruikelijke manier om snus te gebruiken is om het achter de bovenlip te stoppen en daar een bepaalde tijd, variërend van enkele minuten tot meerdere uren, te houden. Meestal wordt het verkocht in kleine (thee)zakjes die men meteen in de mond kan steken. In de Europese Unie mag het enkel in Zweden (en Denemarken) worden gebruikt. In de rest van Europa is snus verboden.

Het product veroorzaakt minder schade door rook, maar het kan toch veel schade aanrichten aan het spijsverteringsstelsel en de mond. Sommigen ijveren voor de afschaffing van het Europees verbod op tabak voor oraal gebruik. Argumenten daarvoor zijn de mogelijke opbrengsten door accijnzen en het feit dat de gezondheidsrisico's lager liggen dan voor gerookte tabak. Het gebruik van snustabak zou zelfs helpen om te stoppen met roken. Zweden geeft aan het laagste aantal longkankers en één van de laagste aantallen mondkankers te hebben in Europa. Minder dan 20 % van de bevolking zou er echt roken, wat te maken zou hebben met het gebruik van snus en het gebruik ervan als zachte therapie tegen roken.

Kankerorganisaties stellen echter dat ook het gebruik van snus zeer ongezond is, aangezien het product heel wat schadelijke chemische stoffen en nicotine bevat. Ook het Wetenschappelijk Comité voor nieuwe gezondheidsrisico's (WCNG) heeft in februari 2008 de schadelijke gevolgen van snus voor de gezondheid bevestigd.

Graag had ik een antwoord gekregen op volgende vragen:

1) Heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) onderzoek gedaan naar het gebruik van snustabak in België en de risico's die hier aan verbonden zijn? Wat waren de resultaten?

2) Beschikt de FOD over gegevens met betrekking tot het gebruik van snustabak in België? Welke?

3) Heeft de tabakscontroledienst van de FOD Volksgezondheid of eventuele andere diensten binnen de FOD het gebruik van deze vorm van orale tabak vastgesteld? Wat zijn de bevindingen op het terrein?

4) Hoe staat de minister tegenover snustabak? Wat is haar standpunt aangaande het verbod van snustabak in Europa?

5) Acht ze het mogelijk dat België de verkoop van dit product toch zou toelaten?

Antwoord ontvangen op 2 september 2013 :

1. Zoals u aangeeft is snus een product dat in de Europese Unie verboden is, met uitzondering van Zweden waar dit product zeer vaak gebruikt wordt door de bevolking, in het bijzonder door mannen. Aangezien het om een verboden product gaat, wordt het in ons land niet geconsumeerd. In dat opzicht heeft de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid daarnaar geen specifiek onderzoek besteld in België. 

2-3. De FOD Volksgezondheid beschikt niet over elementen waaruit zou blijken dat er in België (buiten het ultravertrouwelijke gebruik) snus geconsumeerd wordt. Nooit stelde de inspectiedienst vast dat dit product verkocht of geconsumeerd werd.  

4-5. België steunt het behoud van het verbod op de verkoop van snus in het kader van de herziening van de tabaksrichtlijn die momenteel aan de gang is. Als dit verbod behouden wordt, wat waarschijnlijk lijkt te zijn, zal snus in België verboden blijven, en zou de afwezigheid ervan op de markt gehandhaafd moeten worden.