Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8924

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 3 mei 2013

aan de minister van Financiën, belast met Ambtenarenzaken

De dagelijkse goklimiet bij online weddenschappen van de Nationale Loterij

Nationale Loterij
kansspel
spelverslaving

Chronologie

3/5/2013Verzending vraag
12/7/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-3328

Vraag nr. 5-8924 d.d. 3 mei 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ondanks de vele ethische vragen die men zich kan en wellicht ook moet stellen bij het initiëren en promoten van steeds nieuwe gokmogelijkheden, presenteert de Nationale Loterij - emanatie van onze gemeenschap en overheid - een systeem van online weddenschappen. De argumentatie klinkt ondertussen redundant: als de overheid het niet doet, dan doen anderen het, minder gecontroleerd, zonder winsten voor de overheid en vaak op de rand van of volop in een criminele setting. De argumentatie bevat zeker elementen van waarheid en relevantie, maar tegelijkertijd moet een overheid die zich op dit moeilijke terrein manifesteert, zich permanent de vraag naar een billijk evenwicht stellen. Al eerder confronteerde ik de minister met de mijns inziens te assertieve en agressieve promotie van allerlei goksystemen door de Nationale Loterij waarbij het aspect preventie wegdeemstert.

Bij het online wedden legt de Nationale Loterij een daglimiet per persoon op, namelijk 200 euro (toch nog steeds 8000 Bef.), dus per maand 6.000 euro (toch zo'n 240.000 oude franken!). Die verrassende en zelfs beangstigend hoge limiet staat in schril contrast met het gemiddelde maandloon in België, geraamd op 1500 euro.

Bevestigt de minister dat de daglimiet per persoon voor online wedden via de Nationale Loterij momenteel 200 euro bedraagt. Hoe evalueert de minister de hoogte van die limiet en hoe plaatst hij dat gokplafond tegenover een gemiddeld maandloon van 1500 euro? Beaamt de minister mijn analyse dat het plafond absoluut en relatief veel te hoog werd bepaald? Is de minister bereid om de limiet drastisch te verlagen naar bijvoorbeeld 50 euro per dag, nog steeds een erg hoog bedrag voor de meeste inwoners van dit land, waarin steeds meer mensen in armoede leven. Zal de minister duidelijke en dwingende richtlijnen aan de Nationale Loterij opleggen en hen meteen ook berispen voor de huidige onverantwoorde limieten? Zal de minister de Nationale Loterij wijzen op haar statutaire verplichtingen om ook aandacht te besteden aan de preventie van gokverslaving… wat op het ogenblik niet blijkt uit het beleid inzake online wedden.

Antwoord ontvangen op 12 juli 2013 :

De Nationale Loterij biedt momenteel geen weddenschappen aan via internet. De vraag is daarom in principe zonder voorwerp. Wel worden weddenschappen van de Nationale Loterij aangeboden door dagbladhandelaars, die daartoe over een specifieke vergunning van de Kansspelcommissie beschikken.  

Krachtens het koninklijk besluit van 22 december 2010 is de aanneming van weddenschappen door dagbladhandelaars slechts toegestaan voor weddenschappen waarvoor de inzet lager of gelijk is aan 200 euro of de tegenwaarde van 200 euro. Het betreft een maatregel die na advies van de Kansspelcommissie werd opgelegd aan alle dagbladhandelaars die weddenschappen aanbieden, ongeacht of zij weddenschappen aanbieden van de Nationale Loterij.  

Vragen met betrekking tot de toepassing van dit koninklijk besluit vallen onder de bevoegdheid van de voogdijminister van de Kansspelcommissie, mijn collega de minister van Justitie.