Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8696

van Louis Ide (N-VA) d.d. 12 april 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Verpleegkundigen - Uitgaven per gewest - Thuisverpleging - Ziekenhuisverpleging

geografische spreiding
thuisverzorging
verplegend personeel
kosten voor gezondheidszorg
gezondheidsstatistiek

Chronologie

12/4/2013Verzending vraag
11/2/2014Herkwalificatie
21/3/2014Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4758

Vraag nr. 5-8696 d.d. 12 april 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Deze vraag is een herhaling van schriftelijke vraag 4-2388 inzake de uitgaven voor verpleegkundigen, maar peilt naar meer recente gegevens.

Daarom had ik van de geachte minister graag een antwoord gekregen op volgende vragen. Graag had ik van de minister ruwe cijfers gekregen, d.i. niet-gestandaardiseerde. Dit is van belang om de evolutie in de tijd te kunnen volgen. Wanneer het Riziv zou gaan standaardiseren kan ik niet meer vergelijken met voorgaande jaren. Bij standaardisatie moet men trouwens ook opletten welke factoren er in rekening gebracht kunnen worden.

1. Wat waren de uitgaven voor verpleegkundigen in 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012 en dit volgens type verstrekking? Kan de minister deze gegevens ook opsplitsen per gewest?

2. Hoeveel van deze uitgaven ging in bovenvermelde jaren naar thuisverpleging (totaal en regionale cijfers)?

3. Hoeveel van deze uitgaven ging in bovenvermelde jaren naar ziekenhuisverpleging (totaal en regionale cijfers)?

a. Kan de minister deze regionale cijfers ook opsplitsen naargelang de verschillende uitgavenposten uit de audit (acute ziekten, chirurgische dagziekenhuizen, sp-diensten, psychiatrische ziekenhuizen, palliatieve diensten, brandwonden, andere)?

b. Wat was de gemiddelde verpleegdagprijs voor ziekenhuizen in België, Vlaanderen, Wallonië en Brussel in 2008, 2009, 2010, 2011 en 2012?

Antwoord ontvangen op 21 maart 2014 :

In antwoord op uw vraag, vindt u in bijlage een Excel bestand met de uitgaven voor thuisverpleging voor de dienstjaren 2007 tot en met 2012, verdeeld per gewest en per type zorgverstrekking.

De uitgaven voor verpleegkundige zorgen zijn opgenomen in het budget van financiële middelen van de ziekenhuissector (voordien werd dit "de verpleegdagprijs" genoemd). Dit forfaitaire budget wordt jaarlijks berekend voor elk ziekenhuis op basis van het activiteitenniveau en de door de overheden goedgekeurde investeringen. Verschillende onderdelen van dit budget dekken de kosten van het verpleegkundig en zorgpersoneel, en ressorteren onder andere budgetten die toegekend zijn om andere lasten te dekken. Het gemiddeld bedrag per dag is hiervan een weerslag, maar kan niet als helemaal precies beoordeeld worden. In dit bestand vindt u ook een evolutie van de gemiddelde prijs per dag en per gewest vanaf 2008.

De door het geachte lid gevraagde gegevens werden haar rechtstreeks meegedeeld. Gelet op de aard ervan worden zij niet gepubliceerd, maar liggen zij ter inzage bij de griffie van de Senaat.