Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8527

van Louis Ide (N-VA) d.d. 18 maart 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Kinesitherapeuten - Contingentering - RIZIV-nummer - Zelfstandigen en loondienst

geografische spreiding
gezondheidsstatistiek
paramedisch beroep
ziekenhuis

Chronologie

18/3/2013Verzending vraag
20/11/2013Herkwalificatie
5/12/2013Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4280

Vraag nr. 5-8527 d.d. 18 maart 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds een tiental jaar is de contingentering voor studenten geneeskunde van kracht. Ook voor kinesitherapeuten is een parallelle contingentering van kracht. Een draconisch uitgangsexamen zorgde ervoor dat jaarlijks een honderdtal Vlaamse studenten kinesitherapie geen RIZIV-nummer (Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekerings-nummer) kunnen krijgen en aldus hun beroep niet zelfstandig kunnen uitoefenen. Als antwoord op dit probleem krijgen ze steevast te horen dat er genoeg plaatsen zijn waar ze als kinesist in loondienst terechtkunnen. Veel ziekenhuizen werk(t)en met deze kinesisten in loondienst. Men ziet hier echter steeds meer een shift: veel ziekenhuizen stellen kinesitherapeuten in dienst als zelfstandige, dus kinesitherapeuten die een RIZIV-nummer nodig hebben. Dus vallen de kinesisten zonder nummer weer uit de boot.

Verder bouwend op deze problematiek had ik van de minister graag een antwoord gekregen op volgende vragen:

1) Hoeveel kinesitherapeuten in Vlaamse ziekenhuizen, rvt's en ROB's werken op zelfstandige basis, in totale cijfers voor het Gewest én opgesplitst per ziekenhuis, rvt en ROB (voor de jaren 2005 tot en met 2012)?

2) Hoeveel kinesitherapeuten in Waalse ziekenhuizen, rvt's en ROB's werken op zelfstandige basis, in totale cijfers voor het Gewest én opgesplitst per ziekenhuis, rvt en ROB (voor de jaren 2005 tot en met 2012)?

3) Hoeveel kinesitherapeuten in Brusselse ziekenhuizen, rvt's en ROB's werken op zelfstandige basis, in totale cijfers voor het Gewest én opgesplitst per ziekenhuis, rvt en ROB (voor de jaren 2005 tot en met 2012)?

4) Hoeveel kinesitherapeuten in Vlaamse ziekenhuizen, rvt's en ROB's werken in loondienst, in totale cijfers voor het Gewest én opgesplitst per ziekenhuis, rvt en ROB (voor de jaren 2005 tot en met 2012)?

5) Hoeveel kinesitherapeuten in Waalse ziekenhuizen, rvt's en ROB's werken in loondienst, in totale cijfers voor het Gewest én opgesplitst per ziekenhuis, rvt en ROB (voor de jaren 2005 tot en met 2012)?

6) Hoeveel kinesitherapeuten in Brusselse ziekenhuizen, rvt's en ROB's werken in loondienst, in totale cijfers voor het Gewest én opgesplitst per ziekenhuis, rvt en ROB (2005 tot en met 2012)?

Antwoord ontvangen op 5 december 2013 :

Laat mij eerst verduidelijken dat het selectie-examen voor kinesitherapeuten, waarover uw vraag handelt, is afgeschaft.

Bijgevolg hebben alle kinesitherapeuten het recht om bepaalde vergoedbare verstrekkingen te verrichten. Dit zijn de verstrekkingen aan ambulante patiënten in de praktijk van de kinesitherapeut en bij de patiënt thuis, zoals omschreven in artikel 7, §1, rubrieken I en II van 1° tot 6°, en §1, 7° van de nomenclatuur. Die praktijk kan zich in een ziekenhuis bevinden.

Ik heb de Planningscommissie gevraagd om een nieuw planningsmodel voor kinesitherapeuten uit te werken om de schaarste in bepaalde sectoren van de kinesitherapie te kunnen aanpakken.

De commissie moet mij daarover in de loop van volgend jaar voorstellen doen.

Ik moet er in die context op wijzen dat de gegevens die u vraagt maar weinig aan de reflectie over dat selectie-examen kunnen bijdragen. Aangezien er voor de toepassing van de kinesitherapienomenclatuur geen onderscheid wordt gemaakt tussen loontrekkende en zelfstandige zorgverleners, zijn heel wat van de gevraagde cijfers bovendien niet of niet dadelijk binnen de administratie beschikbaar, en zijn bijkomende gegevensinzamelingen nodig.