Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8266

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 20 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Het te halen quotum inzake alcoholtests

politiecontrole
alcoholisme
verkeersveiligheid
verkeerscontrole

Chronologie

20/2/2013Verzending vraag
15/4/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2782

Vraag nr. 5-8266 d.d. 20 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Laatste Nieuws publiceerde onlangs, (woensdag 23 november jongstleden, pagina 3) een citaat van het Syndicaat van de Politie: "Wij hebben niet genoeg personeel. Ik zie het weer gebeuren dat agenten zelf zullen blazen om aan hun vereiste aantal testen de komen". Dit citaat illustreert de scepsis van deze politievakbond bij de aankondiging van het BIVV van een recordaantal alcoholtests. Blijkbaar wordt een groot aantal controles "gemakkelijk" verzameld door een beperkt aantal oordeelkundig geplaatste controles. Een ander citaat "Want verspreid over zes weken en over het hele land kom je snel aan dat cijfer. Een paar keer de grote verkeersaders afsluiten en klaar is Kees. Alleen hebben wij het personeel daar niet voor". De klacht besluit ook met de vaststelling dat de politie niet bij de organisatie van deze campagne werd betrokken.

Hierbij de volgende vragen :

Kan de minister met stelligheid ontkennen dat er een praktijk zou bestaan waarbij politieagenten zelf alcoholtests afleggen om hun quota te behalen? Kan de minister het citaat afkomstig van het Syndicaat van de Politie als een flagrante leugen bestempelen?

Hoe evalueert de minister de kritiek van het Syndicaat van de Politie dat de euforische communicatie van het BIVV over de geplande controles naar aanleiding van de komende feestdagen gemakkelijk kunnen worden afgedaan als much ado about nothing, waarbij de gestelde aantallen op een redelijk eenvoudige wijze kunnen worden behaald?

Waarom worden de politiediensten niet bij de organisatie van deze campagnes betrokken, of strookt ook deze vaststelling van de vakbond niet met de werkelijkheid?

Zal de minister de betrokken vakbond op deze uiterst negatieve en zelfs - indien onjuist - kwaadaardige berichtgeving aanspreken?

Antwoord ontvangen op 15 april 2013 :

De media hebben in het verleden inderdaad dergelijke berichten verspreid. Zonder bewijzen moeten we er van uit gaan dat dit slechts op geruchten is gebaseerd. Indien dergelijke situaties bij de politieleiding gekend zijn, zullen zij uiteraard gepaste maatregelen nemen. 

Verkeersveiligheid verhogen en verkeersslachtoffers vermijden, betekenen gedragswijziging. Onze cijfers liegen er niet om: nog te veel bestuurders rijden dronken. Sensibilisering en controles zijn dus essentieel. De stelling “much ado about nothing” is dus onredelijk en ongepast voor wie begaan is met verkeersveiligheid. 

In tegenstelling tot wat wordt beweerd, is de politie een bevoorrechte partner bij het overleg over de BOB-campagne. De federale wegpolitie, de Vaste Commissie van de Lokale Politie en het expertisecentrum van de geïntegreerde politie ‘Centrex verkeer’ nemen eraan deel en bepalen samen de quota.  

Het is spijtig te moeten vaststellen dat bepaalde organisaties of personen die zich normaal voor een versterkte verkeersveiligheid zouden moeten inzetten, onjuiste informatie verspreiden.