Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8211

van Inge Faes (N-VA) d.d. 19 februari 2013

aan de minister van Justitie

Penitentiaire instellingen - Tuchtsancties - Overzicht

strafgevangenis
officiële statistiek
strafstelsel

Chronologie

19/2/2013Verzending vraag
26/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-8211 d.d. 19 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Penitentiaire beambten worden regelmatig geconfronteerd met geweld. De gedetineerde kan voor geweld worden bestraft met een tuchtsanctie. Er bestaan twee categorieën van tuchtrechtelijke sancties. Enerzijds een categorie voor zware overtredingen zoals ontsnapping, fysieke agressie en het aanzetten tot collectieve acties, wat kan bestraft worden met maximum 14 dagen strafcel, maximum 30 dagen verplicht op cel of een verbod om deel te nemen aan de wandeling. Anderzijds is er een categorie voor lichtere overtredingen zoals belediging,het niet naleven van het huishoudelijk reglement en het niet naleven van de bevelen. Die overtredingen kunnen bestraft worden met maximum 3 dagen strafcel, maximum 15 dagen verplicht op cel of bijvoorbeeld niet mogen telefoneren naar het thuisfront. De directeur beslist geval per geval wat de opgelegde strafmaat is.

Graag had ik volgende cijfers:

1) Hoeveel tuchtsancties van categorie 1 worden er jaarlijks uitgesproken door de directies van de verschillende penitentiaire instellingen? Wat was daar telkens de reden voor?

2) Hoeveel tuchtsancties van categorie 2 worden er jaarlijks uitgesproken door de directies van de verschillende penitentiaire instellingen? Wat was daar telkens de reden voor?

Graag die cijfers per jaar sinds 2007 en per penitentiaire instelling.

Antwoord ontvangen op 26 juli 2013 :

Op dit moment worden de gevraagde cijfergegevens niet centraal, noch op een geüniformeerde wijze geregistreerd. In de toekomst zal dit wel gebeuren door middel van het nieuwe databanksysteem SIDIS SUITE, dat heden nog niet operationeel is.