Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-8205

van Louis Ide (N-VA) d.d. 19 februari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Gezondheidszorg - Verzuiling - Ziekenhuizen - Apotheken - Ziekenfondsen - Stand van zaken

apotheek
ziekenhuis
depolitisering
geografische spreiding
officiële statistiek
ziekteverzekering

Chronologie

19/2/2013Verzending vraag
21/6/2013Herkwalificatie

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-3798

Vraag nr. 5-8205 d.d. 19 februari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In een vorige schriftelijke vraag vroeg ik naar de verzuiling inzake ziekenhuizen en apotheken in België. De minister antwoordde dat zij niet beschikt over die gegevens. Echter, op schriftelijke vraag 4-137 die dezelfde vragen stelde voor vroegere jaren, kon zij wel antwoorden. De gegevens moeten dus waarschijnlijk toch wel ergens voorhanden zijn.

Vandaar dat ik de vraag opnieuw stel.

Het gegeven van de verzuiling is een fenomeen dat in de loop der tijden in verval is gekomen. In Vlaanderen is dit proces echter veel sneller gegaan dan in Wallonië. Vroeger hadden de verschillende zuilen een grote greep op het maatschappelijke leven. Heden is die invloed al veel verminderd, al mag die ook niet onderschat worden. Vele ziekenfondsen zijn rechter en partij in de gezondheidszorg. Ze organiseren en controleren de gezondheidszorg.

In de hoop de situatie vandaag de dag te kunnen inschatten, had ik graag een antwoord gekregen op de volgende vragen waarbij, zeker voor wat de apotheken betreft, er geen rekening dient gehouden te worden met de apart opgerichte structuren waarbij het ten gronde toch gaat over apotheken van ziekenfondsen. Met andere woorden: apotheken zoals Vooruit of Volksmacht dienen geïncludeerd te worden in de telling.

1) Hoeveel ziekenhuizen in België zijn nog in handen van de ziekenfondsen, uitgesplitst over de verschillende ziekenfondsen? Is het mogelijk die gegevens ook op te splitsen per gewest?

2) Hoeveel apotheken in België zijn nog in handen van de ziekenfondsen, uitgesplitst over de verschillende ziekenfondsen? Is het mogelijk die gegevens ook op te splitsen per gewest?

3) Hoeveel vertegenwoordigers van ziekenfondsen zetelen in een raad van bestuur van een ziekenhuis, uitgesplitst per ziekenhuis?