Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-801

van Bart Laeremans (Vlaams Belang) d.d. 29 december 2010

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken en Institutionele Hervormingen

China - Lage lonen - Onderevaluatie van de munt - Oneerlijke concurrentie

concurrentiebeperking
China
ASEAN
laag loon

Chronologie

29/12/2010Verzending vraag
24/2/2011Antwoord

Vraag nr. 5-801 d.d. 29 december 2010 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onze industrie wordt zwaar belaagd door de concurrentie van de Chinese bedrijven die ultralage lonen betalen, maar ook door een constante onderwaardering van de Chinese munt. De oneerlijke concurrentie treft in België vooral Vlaanderen omdat de industrie in Vlaanderen nog belangrijk is.

Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Welk standpunt heeft België ter zake ingenomen op de top Europese Unie - Association of Southeast Asian Nations (Asean) en op de G20-top?

2. Werden onze belangen wel verdedigd? Zo ja, werd enig resultaat bereikt?

Antwoord ontvangen op 24 februari 2011 :

1. Op de top van de Europese en de Aziatische staatshoofden en regeringsleiders in Brussel op 4 en 5 oktober 2010, namelijk de achtste ASEM-top (niet een EU – ASEAN ontmoeting) pleitte eerste minister Yves Leterme voor een sociale begeleiding van de economische groei. Zoniet is de op gang gebrachte ontwikkeling niet duurzaam. Die boodschap is nu terug te vinden in het afsluitingsdocument, de “Chair Statement” van 5 oktober (www.asem8.be) die door alle deelnemende leiders werd onderschreven.

België is geen lid van de G20. De stem van België wordt uitgedrukt door middel van de Europese Unie. Op de Top in Seoul op 11 en 12 november 2010 werd de EU vertegenwoordigd door de Voorzitter van de Europese Raad, de heer Van Rompuy en door de Voorzitter van de Europese Commissie, de heer Barroso.

De EU heeft “Terms of Reference” aangenomen tijdens de vergadering van de ministers van Financiën van de G20 in Gyeongju op 23 oktober 2010 die aan de Top in Seoul voorafging. Deze “Terms of Reference” werden bekrachtigd door de Europese Raad in oktober waar een gedachtewisseling plaatsvond ter voorbereiding van de Top in Seoul.

De positie van de EU over de renminbi wordt op de volgende manier uitgedrukt: “[…] The EU in this respect welcomes the exchange rate policy reform announced by China in June. We encourage the Chinese authorities to use the flexibility offered by the new policy framework to allow a gradual appreciation of the Renminbi in effective terms. A sustained implementation of this policy is now necessary. This would help promote a more balanced growth to the benefit of China and the world economy.”

De Verklaring van Seoul bevat een engagement om “wisselkoersen te bevorderen die meer worden bepaald door de markt”. Dit engagement zou moeten uitgevoerd worden in het kader van het wederzijds evaluatieproces van de G20.

2. De revaluatie van de renminbi is een proces dat aan de gang is en dat tijd zal vergen. De appreciatie van de renminbi, zelfs bescheiden, sinds de maatregelen aangekondigd in juni 2010 is in deze zin positief. Wij denken dat een constructieve dialoog met de Chinezen in het multilaterale kader de beste weg is om onze belangen te verdedigen.