Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7984

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 25 januari 2013

aan de minister van Justitie

Gemeentelijke administratieve sancties - Evaluatie - Opvolging - College van Procureurs-generaal

geldboete
administratieve sanctie
gemeente

Chronologie

25/1/2013Verzending vraag
24/7/2013Rappel
26/7/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7984 d.d. 25 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Eerder ondervroeg ik de geachte minister over dit onderwerp (schriftelijke vraag 5-6401). De minister van Justitie stelde daarbij dat de minister van Binnenlandse Zaken de bevoegdheid draagt voor de monitoring en de evaluatie van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Er zou wel een werkgroep zijn opgericht binnen het College van Procureurs-generaal op vraag van de minister van Binnenlandse Zaken.

Hierover de volgende vragen:

1) Is de minister van Justitie op geen enkele wijze betrokken bij de evaluatie en de monitoring van het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties (GAS)?

2) Is er dan geen enkele proactieve en systematische controle vanuit Justitie die nagaat of de lokale besturen niet te ver gaan in het uitoefenen van deze verkregen judiciële bevoegdheden?

3) Zo neen, op welke wijze wordt de minister van Justitie betrokken bij de opvolging en de controle van het GAS- systeem en beoordeelt zij deze situatie als adequaat?

4) Zo ja, vindt de geachte minister het normaal dat lokale overheden en Binnenlandse Zaken het terrein betreden dat ontegensprekelijk tot de bevoegdheid van Justitie behoorde en dat Justitie in deze zaken blijkbaar inspraak noch betrokkenheid heeft?

5) Welke rol speelt de werkgroep binnen het College van Procureurs-generaal in deze?

Antwoord ontvangen op 26 juli 2013 :

1) tot 4) Op het einde van de jaren negentig heeft de wetgever vastgesteld dat het strafrechtelijke systeem verzadigd geraakte en dat sommige kleine inbreuken en onwellevendheden strafrechtelijk niet konden worden vervolgd. Daarom kregen de gemeenten de mogelijkheid om inbreuken op hun politiereglement en sommige misdrijven uit het Strafwetboek administratief te bestraffen. Het doel van het systeem van gemeentelijke administratieve sancties is dus het ontlasten van de hoven en rechtbanken en het bestrijden van de straffeloosheid van sommige misdrijven die niet meer werden vervolgd. Deze administratieve acties worden door de lokale overheden toegepast.  

Het is dus vanzelfsprekend dat de evaluatie en de controle van het systeem van de gemeentelijke administratieve sancties tot de bevoegdheid van mijn collega, de minister van Binnenlandse Zaken, behoren. 

5) Het College van procureurs-generaal heeft aangegeven dat een dergelijke werkgroep nog niet werd opgericht.