Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7945

van Louis Ide (N-VA) d.d. 23 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De serologische screenings

kunstmatige voortplanting
bevruchting in vitro
voorkoming van ziekten
Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten
reproductieve gezondheidszorg
aids
seksueel overdraagbare aandoening
infectieziekte

Chronologie

23/1/2013Verzending vraag
22/2/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2836

Vraag nr. 5-7945 d.d. 23 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Enkele maanden geleden (april 2012) antwoordde de minister op vraag om uitleg 5-1910 van senator Marleen Temmerman aangaande de maandelijkse serologische screening voor hiv, hepatitis en syfilis in het kader van fertiliteitsbehandelingen, dat er een consensus werd bereikt om in het geval van partnerdonatie een maximale interval van 24 maanden te voorzien en dus niet langer een screening te eisen bij elke behandeling waarbij men sperma en/of eicellen gebruikt.

Dit antwoord verheugde mij. Het zou de medische kosten serieus verminderen en zou op korte termijn kunnen worden toegepast.

1) Is de regeling dat de serologische screening voor hiv, hepatitis en syfilis in het kader van fertiliteitsbehandelingen pas na enkele maanden (maximaal na 24 maanden) moet worden herhaald, reeds van toepassing?

2) Zo ja, werden de centra hiervan officieel op de hoogte gebracht?

3) Zo neen, waarom nog niet? Wanneer denkt de minister dat deze regeling zal worden toegepast? Komt er een begeleidend schrijven?

4) Heeft de Europese Commissie reeds verdere initiatieven voorgesteld tot aanpassing van de richtlijn die aan de basis ligt van de Belgische wet?

5) Werden tot op heden reeds enige meldingen van discordante toepassing van de wet gemeld? Hiermee bedoel ik de verschillende interpretatiewijzen van de wet in de verschillende regio's van ons land.

Antwoord ontvangen op 22 februari 2013 :

Op dit moment is de nieuwe regeling nog niet van toepassing. Dit komt omdat de aanpassing dient te gebeuren op basis van aanpassing de Richtlijn die de Europese Commissie voorstelt. Dit voorstel werd intussen ook door alle lidstaten goedgekeurd en is ook recent verschenen in het Publicatieblad van de Europese unie van 27 november 2012. De Europese tekst in verband met uw vraag luidt: “ […] Voor donatie door partners (niet voor direct gebruik) moeten bloedmonsters worden afgenomen binnen drie maanden vóór de eerste donatie. Voor volgende partnerdonaties door dezelfde donor moeten bloedmonsters overeenkomstig de nationale wetgeving, maar uiterlijk 24 maanden na de vorige bemonstering worden afgenomen”.

Ik heb aan mijn diensten gevraagd om zo snel mogelijk een voorstel tot aanpassing in België te voorzien. Hiervoor moet het koninklijk besluit van 28 september 2009 tot vaststelling van de kwaliteits- en veiligheidsnormen voor het doneren, wegnemen, verkrijgen, testen, bewerken, bewaren en distribueren van menselijk lichaamsmateriaal, waaraan de banken voor menselijk lichaamsmateriaal, de intermediaire structuren voor menselijk lichaamsmateriaal en de productie-instellingen moeten voldoen, gewijzigd worden. Het gaat om een in de ministerraad overlegd besluit.

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) heeft de centra intussen wel geïnformeerd over de stand van zaken in dit dossier

Het FAGG heeft mij ten slotte ook bevestigd dat er op één eenduidige wijze gewerkt werd in alle regio’s van ons land.