Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7929

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 23 januari 2013

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De stijging van het aantal abortusingrepen

abortus
anticonceptie

Chronologie

23/1/2013Verzending vraag
27/2/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2524

Vraag nr. 5-7929 d.d. 23 januari 2013 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Laat me beginnen met het goede nieuws: het arbortuscijfer bij tieners bleef stabiel, in weerwil van verhalen die soms opduiken over de tragiek van het stijgende aantal tienerzwangerschappen. Gelukkig maar.

Wel is er een opvallende stijging bij vrouwen in de leeftijdsgroep 20 tot 35 jaar. Niet alleen het absolute aantal ligt hoog, maar sinds enkele jaren blijft het aantal abortussen in die categorie stijgen. Bij deze vrouwen blijkt 70 % nooit gehuwd, 50 % ervan baarde nog niet eerder een kind en 40 % voelt zich nog te jong voor het moederschap wegens hun sociaaleconomische status of gewoon omdat ze nog geen kinderwens koesteren. Voor 25 % van deze vrouwen gaven relationele problemen de doorslag voor hun beslissing. Een moeizame of net beëindigde relatie werkte hier als trigger.

Ook qua gebruik van voorbehoedsmiddelen klinken de cijfers van de Nationale Evaluatiecommissie inzake de Abortuswet opvallend. Bijna de helft van deze vrouwen gebruikte geen voorbehoedsmiddel en één derde gebruikte haar anticonceptie niet correct. In sommige gevallen, maar daarover zijn geen cijfers beschikbaar, blijken de kosten van de anticonceptie een belangrijke drempel, waardoor de betrokken vrouwen regelmatig terugkomen voor een abortus. Blijkbaar berekenen deze vrouwen dat de prijs voor een dagelijkse anticonceptiepil duurder uitkomt dan een abortus. Dit verklaart waarom één derde van die vrouwen al vaker een zwangerschapafbreking onderging. Het onderzoek toont nog aan dat 12% van de vrouwen de keuze voor een abortus motiveert door financiële of materiële redenen. Daarbij neemt het Brussels Gewest ongeveer 25 % van alle abortussen voor zijn rekening, gevolgd door 15 % in Antwerpen en opvallend 13,3 % in het sociaaleconomisch zwakke Henegouwen.

De abortuscentra vinden die ontwikkelingen bedreigend en formuleerden een aantal voorstellen, onder meer het algemeen kosteloos maken van spiraal en pil of het drastisch goedkoper maken van de hormonenspiraal. Het hormonenspiraal blijkt betrouwbaarder en het werkt ook langer.

Hoe evalueert de minister het rapport van de Nationale Evaluatiecommissie inzake de Abortuswet? Deelt zij de bekommernissen en stapt zij mee in de analyses die hieruit blijken?

Wat denkt zij van de voorstellen van onder meer de abortuscentra om contraceptiva zoals spiraal en pil ook voor + 18-jarigen gratis ter beschikking te stellen? Beaamt zij dat de maatregel zou kunnen leiden tot een daling van het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen?

Hoe evalueert de minister het voorstel om de terugbetaling van het hormonenspiraal drastisch te verhogen, omdat dit contraceptivum betrouwbaarder werkt.

Welke van deze voorstellen zal de minister concretiseren? Beschikt zij over plannen, kostenramingen, een timing enzovoort?

Antwoord ontvangen op 27 februari 2013 :

Zoals de Nationale Evaluatiecommissie van de wet van 3 april 1990 betreffende de zwangerschapsafbreking in haar besluiten stelt, hebben de belangrijkste aanbevelingen een preventief karakter en behoren ze hoofdzakelijk tot de gebieden van de preventieve gezondheidszorg en van het onderwijs. Ze vallen dus wel degelijk onder de bevoegdheden van de gewesten en gemeenschappen.

Wat de aanbevelingen in verband met gratis voorbehoedmiddelen voor vrouwen boven de 20 jaar betreft, gaat het hier - u zult er niet aan twijfelen - vooral over een budgettair probleem.

Het spiraaltje en de anticonceptiepil voor alle vrouwen terugbetalen vormt een bijkomende jaarlijkse uitgave van ongeveer 50 miljoen euro. In de huidige moeilijke begrotingscontext zijn dergelijke uitgaven helaas niet betaalbaar.