Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7640

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 21 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Alcohol- en snelheidscontroles - Bekendmaking - Ontwijking - Gebruik van apps en twitteraccounts - Wettelijke bestrijding

politiecontrole
verkeerscontrole
toegang tot de informatie
internetsite
uitwisseling van informatie
alcoholisme
virtuele gemeenschap
snelheidsvoorschriften
sociale media

Chronologie

21/12/2012Verzending vraag
2/4/2013Antwoord

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-8681

Vraag nr. 5-7640 d.d. 21 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Terecht organiseert de politie steeds meer controles, zowel op snelheidsovertredingen als gericht op het bestrijden van allerlei misbruiken met alcohol en andere drugs. Tegelijkertijd ontwikkelen zich meer en meer systemen, apps en twitteraccounts, om deze controles tussen de verkeersgebruikers uit te wisselen. Zo kunnen automobilisten succesvol de controles ontwijken. Hierbij stelt de woordvoerster van de politie letterlijk : "We hebben juridisch geen poot om op te staan. Al zien we de apps niet graag komen".

Terecht maakt men hier ook een onderscheid tussen snelheid en drugmisbruik. Een chauffeur onder invloed die een controle vermijdt, blijft wel een gevaar op de weg.

Hierbij de volgende vragen:

1) Waarom kan het gebruik van apps en twitteraccounts, met als doel om verkeerscontroles te vermijden of te ontwijken, niet wettelijk worden bestreden? Waarom "heeft men geen poot om op te staan"?

2) Bestaan er juridische (of andere middelen) om deze uitdijende praktijk toch te beperken, te bestrijden of succesvol te beheersen? Hoe gaat men hiermee om in het buitenland?

Antwoord ontvangen op 2 april 2013 :

Deze vragen behoren tot de bevoegdheid van mijn collega de Staatssecretaris voor Mobiliteit.