Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7603

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 17 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Ziekenhuisbacterie - Opsporing - Gebruik van honden

ziekenhuisinfectie
voorkoming van ziekten
ziekenhuis
infectieziekte
sterftecijfer
huisdier

Chronologie

17/12/2012Verzending vraag
6/12/2013Herkwalificatie

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4427

Vraag nr. 5-7603 d.d. 17 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Uit mijn vorige schriftelijke vraag (5-4510) over de ziekenhuisbacterie bleek dat het aantal sterfgevallen als gevolg ervan zeer sterk toenam in de afgelopen jaren.

Doordat zulke superbacteriën resistent zijn voor de meest gangbare antibiotica, zijn ernstige infecties moeilijk of zelfs niet meer te behandelen. Het is dus cruciaal dat men de infectie snel detecteert en in een vroegtijdig stadium behandelt.

Recent bleek uit een Nederlands onderzoek, gepubliceerd in het British Medical Journal, dat honden bijzonder goed in staat zijn om de ziekenhuisbacterie te detecteren. Een tweejarige beagle bleek in 83 % van de gevallen de bacterie te herkennen door gewoon in het ziekenhuis rond te snuffelen. Door te snuffelen aan monsters van de ontlasting, kon de hond zelf in 100 % van de gevallen de bacterie detecteren.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe wordt de ziekenhuisbacterie vandaag opgespoord in ziekenhuizen en rusthuizen in België? Welke procedures, methoden en verplichtingen gelden er daarbij? Is dit volgens de geachte minister een snelle en effectieve manier?

2) Is ze bekend met de resultaten van het Nederlands onderzoek? Overweegt ze een gelijkaardig experiment in Belgische ziekenhuizen? Beaamt ze mijn opvatting dat dit een zeer snelle, goedkope en effectieve methode lijkt om de ziekenhuisbacterie op te sporen?