Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7537

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 12 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

De looptijd van de strategische veiligheids- en preventieplannen

gemeentepolitie
gemeente
misdaadbestrijding
openbare veiligheid

Chronologie

12/12/2012Verzending vraag
6/2/2013Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2699

Vraag nr. 5-7537 d.d. 12 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Elke politiezone is verplicht een Zonaal Veiligheidsplan (ZVP) op te stellen. Het Zonaal Veiligheidsplan biedt een overzicht van de organisatieontwikkeling binnen de lokale politie en laat toe via evaluatie en heroriëntatie een optimale kwaliteit van het politiewerk te garanderen. Het ZVP houdt rekening met de verwachtingen van de burger, van de verschillende partners en bevat tevens de federale prioriteiten. De looptijd ervan is vier jaar. Daarnaast bieden de Strategische Veiligheids- en Preventieplannen (SVPP) de Belgische steden en gemeenten de mogelijkheid los van de louter politionele aanpak een goed uitgewerkt veiligheidsbeleid te voeren. In de strategische plannen kunnen acties gefinancierd worden die vallen binnen de lijst van 15 fenomenen (inbraak, diefstal van en in auto's, gauwdiefstal, diefstal door middel van list, fietsdiefstal, winkeldiefstal, afpersing, geweld in het openbaar vervoer, intra-familiaal geweld, geweld tijdens evenementen en publieke gebeurtenissen, geweld in het schoolmilieu, jeugdcriminaliteit, schoolverzuim, druggerelateerde maatschappelijke overlast en sociale overlast). Momenteel hebben 102 steden en gemeenten een dergelijk plan.

De looptijd van de SVPP werd reeds enkele keren verlengd. De SVPP 2007-2010 werden in 2011 tweemaal met zes maanden verlengd. De nieuwe regering verlengde bij haar aantreden de plannen nogmaals met zes maanden en uiteindelijk in juni jongstleden een laatste keer met één jaar. Zodoende zijn ze momenteel verlengd tot juni 2013. Het was normaal gezien de bedoeling de ZVP in 2013 van start te laten gaan met een looptijd tot 2016.

Verschillende steden en gemeenten pleiten nu echter voor een extra verlenging van beide plannen tot 31 december 2013. Zo kan men immers komen tot zesjarige SVPP van 2014 tot 2019 en ZVP van 2014 tot 2017. Niet alleen worden beide plannen dan beter op elkaar afgestemd, maar ze houden ook gelijke tred met de lokale legislatuur en beleidsplanning. Op die manier maakt men een structureel beleid voor veiligheid mogelijk en kan men tegelijk het lokale integrale en geïntegreerde veiligheidsbeleid versterken. Daarenboven kunnen de nieuw verkozen besturen zelf nog input geven in het lokaal veiligheidsbeleid.

Ik heb hieromtrent volgende vragen aan de vice-eersteminister :

1) Is de vice-eersteminister het idee genegen om de Strategische Veiligheids- en Preventieplannen en de Zonale Veiligheidsplannen de verlengen tot 31 december 2013?

2) Zal over een eventuele verlenging snel duidelijkheid komen, want dit is van belang voor vele steden en gemeenten?

Antwoord ontvangen op 6 februari 2013 :

Op 29 november 2012 heb ik in de Senaat aangekondigd dat ik aan de ministerraad de verlenging zal voorstellen van de zonale veiligheidsplannen met één jaar en de strategische veiligheids- en preventieplannen met 6 maanden. Concreet betekent dit dat na validatie in de ministerraad, deze twee dispositieven zullen verlengd worden tot 31 december 2013, om zo de nieuwe meerderheden in de gemeenten de mogelijkheid te bieden hun veiligheidsstrategie grondig voor te bereiden en af te stemmen op de nieuwe doelstellingen en het toekomstige kader. De geldigheidsduur van beide dispositieven zal vier jaar bedragen.

Deze verlenging zal een ambitieuze herziening van de strategische veiligheids- en preventieplannen, samen met de verschillende partners, mogelijk maken, en ervoor zorgen dat de doelstellingen van een veiligheids- en preventiebeleid, op een gecoördineerde en vrijwillige manier, coherent afgestemd worden op de evolutie van de onveiligheid. Aan de hand van de evaluatie van de bestaande plannen, de toekomstige kadernota 'integrale veiligheid' en na een globale reflectie over de doelstellingen van een integraal veiligheidsbeleid, zal het regelgevend kader van de strategische plannen kunnen worden uitgewerkt tegen de lente 2013.

Ik hou vast aan de gelijktijdige lancering van deze complementaire instrumenten, met name de zonale veiligheidsplannen en de strategische veiligheids- en preventieplannen, op 1 januari 2014, en dit met het oog op het harmoniseren van de cycli van het veiligheidsbeleid. Dit zal de samenhang en de coördinatie van het veiligheids- en preventiebeleid in zijn geheel verhogen.

Deze beslissing werd door mijn administratie reeds gecommuniceerd aan de betreffende lokale overheden en politiezones en zal, van zodra mogelijk, alle nuttige informatie en praktische modaliteiten overmaken aan de lokale overheden.