Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7472

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 4 december 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Bestrijding van piraterij - Hoorn van Afrika - Fregat Louise-Marie - Bilaterale en multilaterale overeenkomsten - Somalië - Somaliland

piraterij
Somalië
Hoorn van Afrika
marine
bilaterale overeenkomst
multilaterale overeenkomst
civiele missie van de EU

Chronologie

4/12/2012Verzending vraag
24/7/2013Rappel
14/10/2013Rappel
9/12/2013Herkwalificatie
2/1/2014Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4442

Vraag nr. 5-7472 d.d. 4 december 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het fregat Louise-Marie van de Belgische Marine vertrekt op 7 november 2012 voor de derde keer naar de Hoorn van Afrika om er deel te nemen aan de strijd tegen piraterij. België en de internationale gemeenschap moeten hier zelf ingrijpen omdat het wetteloze Somalië niet in staat blijkt zijn kustlijn te beschermen, noch om de piraten op zijn grondgebied op te sporen en te berechten.

Deze wetteloosheid in Somalië brengt problemen mee, aangezien het niet duidelijk is wat er met de gevangen genomen Somalische piraten moet gebeuren.

Buurland Somaliland is daarentegen een ander verhaal. Deze regio, die zichzelf in 1991 onafhankelijk verklaarde, slaagt er wel in zelf effectief op te treden tegen piraterij. Somaliland sloot daarnaast in 2011 ook een akkoord met de Sechellen. Dit maakt de uitlevering van Somalische piraten mogelijk. Die kunnen dan hun straf uitzitten in de gevangenis in Hargeisa. De Sechellen participeren in een multilateraal antipiraterijprogramma van het United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC). Deze organisatie van de Verenigde Naties (VN) heeft ook aan Somaliland steun gegeven voor de bouw van de bovengenoemde gevangenis zodat de piraten hun straf in eigen land kunnen uitzitten.

Hierover de volgen vragen:

1) Erkent de geachte minister dat Somaliland een waardevolle partner kan zijn in de strijd tegen de piraterij? Begrijpt hij dat hier een oplossing ligt voor de wat vreemde situatie van de Somalische piraten die zich in onze Belgische gevangenissen bevinden? Is hij bereid hieromtrent relaties aan te knopen met Somaliland of dit op zijn minst aan te kaarten op multilaterale fora?

2) Heeft België de afgelopen jaren bilaterale akkoorden gesloten aangaande piraterij? Zo ja, met welke inhoud en met welke landen?

3) Heeft de Europese Unie de afgelopen jaren bilaterale of multilaterale akkoorden gesloten aangaande piraterij? Zo, met welke inhoud en met welke landen?

Antwoord ontvangen op 2 januari 2014 :

1) België erkent Somaliland niet als Staat. Somaliland maakt deel uit van Somalië. België heeft niet de intentie om er gevangenen naar over te brengen. België daagt alléén piraten die een band hebben met ons land voor het gerecht. Dit is anders voor de Seychellen die aan de strijd tegen piraterij meewerken, door te aanvaarden om piraten te berechten zonder dat er een band is met het land. België heeft tot nu toe twee piraten berecht en veroordeeld die betrokken waren bij de aanval op het schip “Pompeï”. Er is dus een band met België wat betreft deze twee piraten die bij ons hun straf uitzitten. België heeft niet de intentie om hen naar ergens anders over te brengen. België heeft zich onlangs kunnen verheugen over de aanhouding van een piratenleider die ervan verdacht wordt het brein te zijn achter de aanval op de Pompeï. Hij zal hier berecht worden.  

2) België heeft de laatste jaren geen specifiek akkoord in verband met de piraterij afgesloten. Het neemt niettemin actief deel aan de Contactgroep voor de piraterij langs de kust van Somalië, die door de internationale gemeenschap opgericht is.  

3) Binnen het kader van de operatie EUNAVFOR-ATALANTA probeert de EU transferakkoorden af te sluiten met enkele landen in de regio, om piraten ingerekend door de EUNAVFOR missie naar deze landen over te brengen om er berecht te worden. Zo heeft de Europese Unie (EU) akkoorden afgesloten met de Seychellen en Mauritius, Er is geen akkoord met Kenia waar verzoeken geval per geval worden bekeken. De EU is één van de belangrijkste sponsors van het UNODC anti-piraterij programma dat er op gericht is deze landen te helpen bij het verstevigen van hun gerechtelijke infrastructuur.  

Sinds de zomer van 2012 heeft de EU ook een civiele missie opgestart (EUCAP NESTOR) waarvan de belangrijkste doelstelling de versterking van de maritieme capaciteiten is van de landen in de regio teneinde de piraterij beter te bestrijden. Eén van zijn doelstellingen is ook bij te dragen tot de versteviging van de rechtstaat in Somalië.