Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7427

van Lieve Maes (N-VA) d.d. 27 november 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Felink - Activiteiten - Subsidies - Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen

gendermainstreaming
Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen
gelijke behandeling van man en vrouw
vrouwenarbeid
economische steun
overheidssteun

Chronologie

27/11/2012Verzending vraag
25/4/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7427 d.d. 27 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het Instituut voor de Gelijkheid van Mannen en Vrouwen participeert al enkele jaren in Felink, een onafhankelijk initiatief dat aansluit bij het diversiteitsbeleid van de federale overheid. In de praktijk wil Felink alle vrouwen binnen de federale overheid ondersteunen bij het uitbouwen van hun netwerk en bij hun persoonlijke ontplooiing en loopbaan. Felink wil ook een impuls geven aan de diversiteit binnen de federale overheid door de aandacht te richten op de gelijkheid man/vrouw binnen de professionele context en het management hiervoor te sensibiliseren.

De website van Felink (www.felink.be) geeft echter weinig of geen actuele informatie over aanstaande activiteiten. De agenda's van 2010 en 2011 staan online, maar op de agenda van 2012 is het nog steeds wachten. Ook de planning voor 2013 laat vandaag nog steeds op zich wachten.

Voorts zegt de website van Felink wel het volgende:

"Felink wordt financieel ondersteund door de FOD P&O, de cel Diversiteit, Fedict en het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen."

Ik vind in de laatste activiteitenverslagen van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen echter nergens vermelding van deze subsidies.

Ik had dan ook enkele vragen hierover:

1) Organiseerde Felink in 2012 activiteiten? Zo ja, welke en wanneer?

2) Bestaat er al een agenda met activiteiten voor 2013? Zo ja, sinds wanneer en waar is de agenda consulteerbaar ?

3) Op basis van welke criteria subsidieert het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen Felink? Hoeveel bedroeg de subsidie in 2009, 2010, 2011 en 2012? Is er ook voor 2013 een subsidie voorzien voor Felink en hoeveel zal die bedragen ?

4) Is er jaarlijks een evaluatie van de werking van Felink door de subsidiërende overheden?

5) Wat was de participatie aan de activiteiten van Felink in het verleden? Hoeveel mensen werden er uitgenodigd en hoeveel namen eraan deel ?

Antwoord ontvangen op 25 april 2013 :

1. Sinds 2007 is Felink het netwerk dat op regelmatige tijdstippen activiteiten organiseert om de federale ambtenaren te ondersteunen bij de uitbouw van hun netwerk om zich persoonlijk te ontplooien en hun loopbaan verder uit te bouwen. Zo organiseerde het in 2012 de volgende events :

23 februari 2012 “Workshop postief omgaan met stress op de werkvloer” met praktische oefeningen om stress te herkennen en aan te pakken.

19 april 2012 “Netwerklunch met Marjorie Desoignies omtrent leiderschapsposities en het glazen plafond.

26 juni 2012 “De ontwikkelcirkels: een opportuniteit voor mijn professionele loopbaan?” Tijdens dit thematisch event wordt er dieper ingegaan op de sleutelrol die deze gesprekken kunnen hebben op de professionele ontwikkeling van de medewerkers en hoe je dit best aanpakt om je competenties te verbeteren.

27 september 2012 De workshop “start to tweet” waarbij er wordt uitgelegd waarom een twitter account nuttig kan zijn en hoe je dit in de praktijk aanpakt.

6 december 2012 “TWUNCH”. Een twunch is een lunch onder twitteraars (de “tw” komt van Twitter en de “unch” komt van lunch). Een twunch is een lunch waar je andere Twitter-gebruikers mee aan tafel laat aanschuiven. Dit kunnen zowel bekenden als onbekenden voor je zijn.

2. Het jaarprogramma wordt door de stuurgroep uitwerkt tijdens een woodsmeeting in het najaar voorafgaand aan het effectieve werkjaar. Eens het definitief is wordt het op de website geplaatst.

Felink werkt uitsluitend met geëngageerde vrijwilligers die alles buiten hun job moeten regelen, hierdoor zijn er wat problemen geweest met het beheer van de website in 2012 en werd deze niet tijdig geüpdatet. Dit heeft echter geen impact gehad op de events. Alle leden (meer dan 1500) bleven immers op de hoogte door de aankondigingen per mail van alle events.

Begin 2013 werd de website opnieuw geactualiseerd en staat het jaarprogramma online (www.felink.be/activiteiten). Bovendien werd er bijkomend een communicatiecampagne gelanceerd binnen de federale overheid met persoonlijke brieven naar alle Federale Overheidsdiensten (FOD’s), POD’s en ION’s en een artikel in de FEDRA (informatiemagazine van de federale overheid) van 11 februari 2013.

3. Felink is een onafhankelijk netwerk dat niet ingekapseld zit binnen één overheidsdienst. Alle stuurgroepleden zijn afkomstig van verschillende federale overheidsinstanties en zetten zich vrijwillig in voor Felink buiten hun job. Ze engageren zich persoonlijk en niet noodzakelijk hun werkgever.

Sinds november 2009 is een personeelslid van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen Voorzitster van Felink en een tweede personeelslid van het Instituut is lid van de stuurgroep. Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen onderschrijft als organisatie wel het belang van een netwerk als Felink, evenals de FOD P&O met de cel Diversiteit.  Het Instituut vermeldt in zijn activiteitenverslag steeds het netwerk Felink (zie activiteitenverslag 2011 pagina 45 ev.)

Voor haar werking doet Felink een beroep op verschillende sponsors die voornamelijk materiaal ter beschikking stellen en logistieke middelen aanbieden voor het organiseren van de evenementen. Het betreft in hoofdzaak het ter beschikking stellen van personeel tijdens de gewone werktijd, het ter beschikking stellen van zalen voor vergaderingen of events. De financiële steun waarvan sprake op de website betreft echter geen subsidie ‘pur sang’. Gezien de activiteiten van Felink aanzien worden als een invulling van de impliciete missie van het Instituut komt het sporadisch tussen bij de beperkte werkingskosten van Felink. Het gaat dan meer concreet over de kosten van catering tijdens events, tolken tijdens events en kosten voor een gastspreker (zeer sporadisch aangezien er vaak wordt gewerkt met sprekers uit de federale overheid zelf).

Het Instituut kwam tussen voor de volgende bedragen : 742,99 euro (2009), 4 352,64 euro (2010- te wijten aan twee zeer grote events), 705,75 (2011) en 1 302,72 euro (2012)

4. Het is onmogelijk om activiteiten te organiseren zonder enig budget, maar Felink poogt zoveel mogelijk mensen te bereiken met zeer beperkte kosten. Zowel aan het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen als aan de FOD P&O wordt er jaarlijks verslag uitgebracht over de werking van Felink (zie ook jaarverslagen van de betreffende instellingen). Tussentijds werd er ook steeds  overleg gepleegd met de desbetreffende voorzitters/directeurs.

5. Alle leden worden steeds uitgenodigd op alle events. Je wordt lid van Felink door volgende gegevens door te geven aan [email protected] en je wordt ook als lid geregistreerd wanneer je eenmaal bent ingeschreven voor één van de activiteiten.

De participatiegraad ligt vrij hoog. Kleine workshops (max. 20 of 30 deelnemers per taalgroep) overschrijden steeds het maximaal aantal deelnemers, grotere events waarbij een  thema wordt besproken hebben gemiddeld tussen de 60 à 90 deelnemers. Bij topthema’s zoals “carrière en pensioen”, “vrouwen aan de top” of “carrièremogelijkheden voor niveaus B, C en D” loopt dit op van 100 tot 300 deelnemers. Netwerklunches worden steeds beperkt tot max. 20 personen.

 

Leden op 31 december

Aantal events

2007

583

5

2008

808

5

2009

897

8

2010

1349

10

2011

1446

6

2012

1508

5