Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7410

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 27 november 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Fonds voor de medische ongevallen - Aanvragen - Aantal - Aard

Fonds voor medische ongevallen
officiële statistiek
gezondheidsstatistiek

Chronologie

27/11/2012Verzending vraag
5/3/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7410 d.d. 27 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Ik dank u voor uw antwoord op mijn schriftelijke vraag 5-6956. Helaas bevat de tekst die u overzond, geen antwoord op de gestelde vraag.

Het Fonds voor de medische ongevallen (FMO) werd opgericht bij wet van 31 maart 2010. Sedert 1 september 2012 behandelt het Fonds effectief de aanvragen.

In toepassing van genoemde wet zal het Fonds jaarlijks een activiteitenverslag met statistische gegevens uitbrengen. Samen met u kijk ik uit naar die rapportering.

Het doel van mijn vraag is echter niet om een statistisch overzicht te krijgen van alle parameters met betrekking tot de werking van het Fonds voor de medische ongevallen. Ik zou echter wel een zicht willen krijgen op de werklast bij de opstart. Een opstart die minutieus werd voorbereid door, enerzijds, nieuw aangeworven ambtenaren en, anderzijds, door ambtenaren die het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) naar het FMO heeft gedetacheerd.

Graag had ik dan ook graag een antwoord op de volgende vragen:

1) Hoeveel aanvragen waren op 1 september 2012 ingediend bij het FMO?

2) Hoeveel aanvragen werden ingediend door de patiënt zelf?

3) Hoeveel aanvragen werden ingediend door een rechthebbende omdat de patiënt zelf ondertussen overleden is?

4) Hoeveel aanvragen werden ingediend door een rechthebbende omdat de patiënt zelf minderjarig is?

5) Hoeveel aanvragen werden ingediend via een verzekeringsinstelling/ziekenfonds? Graag een opdeling per verzekeringsinstelling?

Voor alle voorgaande vragen ontving ik graag een opsplitsing:

a) tussen het aantal Nederlandstalige en Franstalige dossiers;

b) en naar gewest op basis van de woonplaats van de patiënt.

Antwoord ontvangen op 5 maart 2013 :

In antwoord op uw vraag, deel ik u mede dat wij momenteel niet over gedetailleerde statistieken beschikken inzake de neergelegde dossiers bij het Fonds voor medische ongevallen. Een werkgroep van de raad van bestuur en de beambten van het Fonds zijn op dit ogenblik bezig met de uitwerking van de statistieken en dit, op basis van de gegevens geregistreerd in het programma van dossierbeheer, teneinde een goede opvolging van de activiteiten en de opdrachten van het Fonds toe te laten, in het bijzonder, ter voorbereiding van het jaarlijks activiteitenverslag. 

Het merendeel van de gegevens die u wenst te weten maken zonder twijfel deel uit van deze statistieken. Maar op dit ogenblik, volgen wij enkel het globale aantal neergelegde dossiers op en hun evolutie in de verschillende fasen van behandeling. 

Op basis hiervan kunnen wij u volgende informatie meedelen die werd verspreid op de  raad van bestuur van het Fonds voor de medische ongevallen . Zie hier het resultaat van de vier eerste maanden van het dossierbeheer: op datum van 31 december 2012 : 520 neergelegde dossiers waarvan 67 (13 %) onontvankelijk na analyse; 201 (39 %) in fase 1 (onderzoek van de juridische en de administratieve ontvankelijkheid) en 319 (61 %) in fase 2 (onderzoek op de medische gegrondheid van de aanvraag).