Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7357

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 22 november 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

DNA-stalen - Bewaring - DNA-databank - Privacy

genetische database
DNA
gegevensbank
misdaadbestrijding

Chronologie

22/11/2012Verzending vraag
4/1/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7357 d.d. 22 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De recente aanpak van een oud verkrachtingsdossier in Nederland, waarbij het DNA-staal van enkele duizenden omwonenden van het slachtoffer werd afgenomen, leidde tot een aanhouding. Eerder pleegde een Belgische man, na een grootschalig DNA-onderzoek, zelfmoord alvorens de politie hem naar aanleiding van de match van zijn staal kon aanhouden.

Het systematisch gebruik van DNA roept heel wat controversen op. Voorstanders, zoals ons Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC), stellen dat men best bij de geboorte van iedereen een DNA-staal neemt en opslaat in een gigantische databank. Tegenstanders wijzen op mogelijke privacyproblemen, want DNA bevat natuurlijk heel wat gegevens die bijvoorbeeld medisch van aard zijn en niets met criminaliteit te maken hebben.

Hierover de volgende vragen:

1) Op welke wijze wordt het al verzamelde DNA momenteel bewaard? Wie, waar, met welk toezicht enz. wordt de bestaande databank(en) beheerd?

2) Bestaan er plannen om een meer systematische DNA-databank op te bouwen? Zo ja, welke en hoever zijn ze ontwikkeld? Zo neen, waarom niet?

3) Is de geachte minister een voorstander van de opbouw van een systematische DNA-databank, zoals onder andere door het NICC voorgesteld?

Antwoord ontvangen op 4 januari 2013 :

Ik nodig het geachte lid uit deze vraag te stellen aan mijn collega, de minister van Justitie, die bevoegd is voor deze materie.