Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7327

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 22 november 2012

aan de staatssecretaris voor Sociale Zaken, Gezinnen en Personen met een handicap, belast met Beroepsrisico's, toegevoegd aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Langdurig arbeidsongeschikten - Invaliden - Inhaalpremie - Beslag

arbeidsongeschiktheid
armoede
invaliditeitsverzekering
beslag op bezittingen

Chronologie

22/11/2012Verzending vraag
4/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7327 d.d. 22 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Voor het antwoord op deze vraag verwees de minister van Volksgezondheid door naar de staatssecretaris (zie schriftelijke vraag 5-4534).

Langdurig arbeidsongeschikten ontvangen een gevoelig lagere uitkering. Heel wat mensen hebben daarbij ook extra kosten voor hun gezondheid. De federale overheid probeert hier via flankerende maatregelen een mouw aan te passen. Zo bestaat er sinds 2010 de inhaalpremie van 75 euro per jaar. In het begrotingsvoorstel van de federale regering wordt deze premie voor invaliden opgetrokken van 75 tot 200 euro. Een zeer goed initiatief, want steeds meer mensen flirten met de armoedegrens, terwijl ondertussen de levenskosten gestaag toenemen.

Ik heb hierover de volgende vragen:

1) Waarom werd ervoor gekozen om die premie vatbaar te maken voor beslag? Waarom zorgt deze keuze ervoor dat mensen in de grootste nood deze premie wordt ontzegd? Deelt de geachte staatssecretaris mijn analyse dat deze premie primair wordt bedoeld als een aanvullende maatregel om invalide medeburgers een meer menswaardig bestaan te verzekeren en niet als een extra inkomen voor schuldeisers?

2) Kan hij mij informeren over het aantal gevallen waarbij er beslag wordt gelegd op de premie? Hoe evalueert en duidt de staatssecretaris dit cijfer?

3) Is hij bereid om deze maatregel te herzien zodat de premie niet vatbaar is voor beslag?

Antwoord ontvangen op 4 februari 2013 :

Ik kan meedelen dat de inhaalpremie, net zoals de invaliditeitsuitkeringen, vatbaar is voor beslag (met toepassing van artikel 1410, paragraaf 1,4°, van het Gerechtelijk Wetboek). 

De toekenning van de inhaalpremie is een herwaarderingsmaatregel die werd genomen in het kader van de wet van 23 december 2005 betreffende het generatiepact en in de uitkeringsverzekering voor werknemers werd ingevoerd sedert 1 mei 2010. Vanaf 1 mei 2011 geldt deze maatregel ook in het kader van de uitkeringsverzekering voor zelfstandigen. 

Het betreft een jaarlijkse premie die voor het jaar 2013 208,09 euro bedraagt (geïndexeerd bedrag) en die in de loop van de maand mei wordt verleend aan de invalide gerechtigden die op 31 december van het voorgaande jaar ten minste 1 jaar arbeidsongeschikt zijn erkend. 

Vermits het om een forfaitaire premie gaat die één maal per jaar wordt uitbetaald (telkens in de loop van de maand mei), werd beslist dat, naar analogie van het vakantiegeld dat jaarlijks aan gepensioneerden wordt uitbetaald in de loop van de maand mei, voor de uitvoering van het beslag het bedrag van de inhaalpremie in zijn geheel moet worden bijgeteld bij de eventuele andere beslagbare inkomsten van de maand mei (waaronder de invaliditeitsuitkeringen). Hetzelfde principe geldt tevens voor andere jaarlijkse voordelen, bijvoorbeeld, de eindejaarspremie of de dertiende maand. 

Ik beschik momenteel niet over de gevraagde cijfers. Ik heb het Nationaal Intermutualistisch College gevraagd om me deze gegevens mee te delen.