Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7324

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 12 november 2012

aan de staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister, en staatssecretaris voor de Regie der gebouwen, toegevoegd aan de minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Justitiepaleis te Brussel - Renovatiewerken - Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Procedure - Stand van zaken

griffies en parketten
openbaar gebouw
Regie der Gebouwen
rechtsingang

Chronologie

12/11/2012Verzending vraag
12/2/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7324 d.d. 12 november 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Graag verduidelijking over de stand van zaken van de procedure tussen de federale overheid (Regie der Gebouwen) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met betrekking tot de het Brusselse justitiepaleis :

1) Wat is het voorwerp van de vorderingen ?

2) Wat is de stand van zaken van de procedure en wanneer kan er een uitspraak worden verwacht ?

3) Wat is de inhoud van het deskundig verslag ?

4) Welke schadevergoedingen worden gevorderd ?

Antwoord ontvangen op 12 februari 2013 :

1. Voor de voorbereidende studies voor de restauratie van de gevel en met het oog op instandhoudings- en beveiligingswerken, liet de Regie der Gebouwen een stelling plaatsen tegen de gevel van het Justitiepaleis op het Poelaertplein.

Op verzoek van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vroeg de Regie een bouwvergunning aan, die werd geweigerd door het Gewest.

De stelling is blijven staan omdat ze onmogelijk gedemonteerd kan worden zonder de veiligheid in het gedrang te brengen.

Het Gewest stelde een gerechtelijke procedure in om de stelling onmiddellijk te laten weghalen.

De gerechtelijke expertise en het vonnis onderstreepten dat de stelling belangrijk is voor de veiligheid. In zijn conclusies verzocht de rechter de Regie om een nieuwe bouwaanvraag in te dienen.

Daarop diende de Regie een nieuwe, gewijzigde aanvraag in om zo goed mogelijk te beantwoorden aan de eisen van het Gewest en aan de voorschriften van de Regie.

Deze nieuwe bouwaanvraag werd andermaal verworpen door het Gewest.

Daarom besliste de Regie om bij het College voor Stedenbouw in beroep te gaan tegen deze weigering.

In zijn beschikking van 7 december 2012 verwierp de Rechtbank van Eerste Aanleg het verzoek tot stopzetting dat uitging van het Gewest, met als argument dat de veiligheid zwaarder doorweegt dan het feit dat de stelling afbreuk doet aan de omgeving. 

2. Onlangs heeft de Regie bij het College voor Stedenbouw beroep aangetekend tegen de weigering tot afgifte van een bouwvergunning.

De recente beschikking van de Rechtbank van Eerste Aanleg verwierp het verzoek tot stopzetting dat uitging van het Gewest, met als argument dat de veiligheid zwaarder doorweegt dan het feit dat de stelling afbreuk doet aan de omgeving. 

3. Het deskundig verslag besluit onder meer dat het gevaar bestaat dat er stenen van de gevel naar beneden vallen en dat de stelling een doeltreffend middel is om de veiligheid te garanderen. 

4. De Beschikking van de Rechtbank van Eerste Aanleg voorziet geen enkele schadevergoeding.