Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7210

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 25 oktober 2012

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG) - Stroombevoorrading - Advies

CREG
elektrische energie
energieproductie
energiecentrale
zekerheid van voorziening
energiebehoefte
energietransport

Chronologie

25/10/2012Verzending vraag
14/5/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7210 d.d. 25 oktober 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG), de Belgische energiewaakhond, verwoordde in een uitgebreide studie ernstige bedenkingen over het zogenaamde plan-Wathelet met betrekking tot de verzekering van de stroombevoorrading in ons land. De CREG wil daarmee vooral proactief ageren en de regering accuraat adviseren, zo stelt hun communicator. De regering beoogt de invoer van een vergoeding voor nieuwe productiecapaciteit, om daardoor de bouw van nieuwe gascentrales te waarborgen. Maar blijkbaar wil geen enkele investeerder momenteel nieuwe gascentrales bouwen omdat ze onvoldoende rendabel zijn. De CREG analyseerde capaciteitsvergoedingen in andere landen en concludeerde dat de regering beter werk zou maken van meer mogelijkheden om stroom uit buurlanden in te voeren en het verbruik op de piekmomenten te verminderen.

Hierbij de volgende vragen:

1) Hoe evalueert en apprecieert de staatssecretaris de analyses en adviezen van de CREG inzake zijn voorstellen?

2) Hoe weerlegt hij de kritiek dat zijn keuze tot vergoeding voor nieuwe productiecapaciteit niet zal werken wegens te beperkte rendabiliteit van gascentrales?

3) Zal hij ingaan op de adviezen van de CREG om enerzijds meer stroom te importeren en anderzijds het verbruik op piekmomenten te beperken?

Antwoord ontvangen op 14 mei 2013 :

Ik heb de eer om aan het geachte lid het volgende te antwoorden:

  1. Alle analyses die streven naar de bevoorradingszekerheid van elektriciteit worden in ogenschouw genomen. Wat de aangehaalde voorstellen betreft, ondersteun ik uiteraard de versterking van de koppelingen alsook de uitbouw van het transmissienet. Het geachte lid moet echter weten dat een versterking van de transmissiecapaciteit geen garantie is voor energielevering aan ons land. De werkelijk geïmporteerde elektriciteit hangt af van signalen van de actoren op de markt. Bovendien is er wegens de huidige onzekere rentabiliteit van de centrales een specifiek mechanisme nodig.

  2. De maatregelen inzake marktcapaciteit die voor België worden voorgesteld, zijn nog niet openbaar. Het is dus voorbarig al enige kritiek te uiten. De uitgewerkte mechanismen zijn overigens gebaseerd op een benchmarking van de mechanismen die in het buitenland worden toegepast.

  3. Ik ben zeker te vinden voor een versterking van de koppelingen en voor de uitbouw van het transmissienet. Met betrekking tot de beperking van het verbruik is er reeds een task force opgericht bestaande uit personeelsleden van Elia, van het federale coördinatie- en crisiscentrum en van de administratie voor energie. Deze groep ontwikkeld maatregelen die het verbruik tijdens piekuren kunnen beperken en die zowel betrekking hebben op de industrie als op de overheids- en de privésector.