Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7129

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 4 oktober 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Wachtregister - 3de en 4de register - Diplomaten en Navo-personeel - Aantallen

bevolkingsregister
politiek asiel
personeel in diplomatieke dienst
NAVO
officiële statistiek
internationale ambtenaar
asielzoeker

Chronologie

4/10/2012Verzending vraag
9/12/2013Herkwalificatie
6/1/2014Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4440

Vraag nr. 5-7129 d.d. 4 oktober 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens de cijfers die socioloog en publicist Jan Hertogen verzamelde, tellen Vlaanderen en Wallonië per 1 000 inwoners respectievelijk 4 en 5 asielzoekers. Met 12 asielzoekers per 1 000 inwoners vangt het Brussels Gewest drie keer meer asielzoekers op dan Vlaanderen. Hertogen ziet ook een duidelijk verband tussen de rijkdom van een gemeente en de kans om asielzoekers te herbergen: hoe rijker de gemeente, hoe kleiner de kans dat ze asielzoekers opvangt.

Hertogen verzamelde deze cijfers via een omweg, want ze worden niet vrijgegeven door de overheid. Hij maakte het verschil tussen het totaal van de vijf bevolkingsregisters en het 1ste en 2de register (het bevolkings- en vreemdelingenregister). De beperkte omvang van het 3de en het 4de register (diplomaten en Navo-personeel) maakt een goede schatting mogelijk van het 5de register, namelijk het wachtregister.

Hertogen laakt het feit dat deze informatie niet ter beschikking wordt gesteld. Het gaat nochtans om elementaire informatie voor een asielbeleid en vooral voor de discussie daarover.

De staatssecretaris voor Asiel en Migratie aan wie ik deze vraag eerder had gesteld verwees deze vraag door naar de minister van Buitenlandse Zaken: hoeveel personen waren er op 31 december 2010 opgenomen in het 3de en het 4de register (diplomaten en Navo-personeel)? Hoeveel bedroeg dit aantal in de volgende kwartalen?

Antwoord ontvangen op 6 januari 2014 :

Ik wens het geachte lid vooreerst mede te delen dat het beheer van het Rijksregister en van alle erbij horende bevolkingsregisters niet tot de bevoegdheid van mijn departement behoort, maar wel tot de bevoegdheid van mijn collega, de minister van Binnenlandse Zaken.

Volgens de gegevens van de directie Protocol van mijn departement waren er eind 2013: