Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7115

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 4 oktober 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Farmaceutische sector - Besparingen - Gevolgen voor de investeringen

farmaceutische industrie
geneesmiddel

Chronologie

4/10/2012Verzending vraag
6/12/2013Herkwalificatie
24/1/2014Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4419

Vraag nr. 5-7115 d.d. 4 oktober 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het aandeel van de geneesmiddelen in de totale ziektekostenuitgaven daalde van 13,1% in 2008 naar 12,1% vandaag. Deze evolutie ligt niet zozeer of alleen aan het goedkoper worden van de medicamenten, wel aan de sterkere stijging van de andere kosten. Pharma.be, de belangenverdediger van de farmaceutische sector, stelt daarbij dat 60% van alle bezuinigingen worden verhaald op de geneesmiddelen, terwijl deze maar 12% van de uitgaven vertegenwoordigen. Ze bestempelt deze sector als een melkkoe voor de overheid. Dit heeft ook te maken met een sterk en uiterst winstgevend imago.

Pharma.be beklaagt zich en verwijst meteen naar de 32.000 werknemers in de farmaceutische sector. De CEO's van de vele in België verblijvende farmaceutische bedrijven stellen klagerig dat ze het aan hun hoofdkwartieren niet meer uitgelegd krijgen en dat de zin om nog in België te investeren, dreigt te verdwijnen.

1) Beaamt u de kritiek van Pharma.be dat er op geneesmiddelen proportioneel veel meer wordt bespaard dan op andere uitgaven binnen de ziektekosten?

2) Bent u op de hoogte van de stelling van Pharma.be dat de vele farmaceutische bedrijven in ons land dreigen om minder te investeren door de al te forse besparingen op de aankoop van medicatie?

Antwoord ontvangen op 24 januari 2014 :

Het is waar dat het bedrag van de gerealiseerde besparingen in de sector zijn aandeel in het budget van de gezondheidszorg niet weergeeft.

De besparingen werden gerealiseerd daar waar er verspilling was of in ieder geval waar er een weinig rationeel gebruik van de middelen plaatsvond. En het is in het bijzonder belangrijk om aandachtig te zijn in het domein van het voorschrijven van de medicijnen aangezien niet enkel de handeling – het voorschrijven – op zich de kost bepaalt, maar ook de keuze van het medicament – van een recente of oude klasse, generisch of niet, enzovoort.

Dus, inderdaad, het aandeel van de gerealiseerde besparingen bij de medicamenten is hoger dan hun aandeel in de uitgaven, maar ik beoordeel dat niet als problematisch.

Ik heb regelmatig persoonlijk contact met pharma.be in het kader van een kaderakkoord dat ik getekend heb met hen en zij vertellen me daar vrij hun problemen. Natuurlijk bevallen de besparingen hen niet maar:

Daarentegen, stellen zij wel de legitieme vraag niet gediscrimineerd te worden en, bijvoorbeeld, niet de enige sector te zijn waar besparingen plaats vinden.

Ik denk dat de ondersteuning aan het werk en de investeringen in België veel complexer is dan dat. Daarom verheug ik me over de belangrijke realisaties van het Platform Biopharma waar de farmaceutische industrie en de overheid elkaar ontmoeten om samen te bepalen hoe zij deze sleutelactiviteit van onze economie kunnen ondersteunen.