Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7101

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 27 september 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Gemeentelijke administratieve sancties - Boerkaverbod - Cijfergegevens - Evaluatie

geldboete
administratieve sanctie
gemeente
officiële statistiek
kledingstuk
islam
religieus symbool

Chronologie

27/9/2012Verzending vraag
3/1/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7101 d.d. 27 september 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

In de GAS-wet staan een beperkt aantal feiten uit het Strafwetboek vermeld waarvoor gemeenten zelf een administratieve sanctie kunnen opleggen indien die feiten in een lokale politieverordening werden opgenomen. Dit zijn de zogenaamde 'gemengde inbreuken'. De algemene regel is dat het parket eerst het dossier onderzoekt en dan oordeelt of het zelf tot vervolging overgaat dan wel aan de gemeente laat weten dat men niet zal vervolgen, waarna de gemeente een administratieve sanctie kan opleggen (artikel 119bis, paragraaf 8 Nieuwe Gemeentewet).

De wet van 1 juni 2011 tot instelling van een verbod op het dragen van kleding die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt (ook wel boerkaverbod genoemd) trad in werking op 23 juli 2011. Het Strafwetboek verbiedt sindsdien het dragen op openbare plaatsen van kledij die het gezicht volledig of gedeeltelijk bedekt.

Die nieuwe wetsbepaling viseert voornamelijk het dragen van de boerka of niqab. Wie dat toch doet, riskeert een geldboete van 15 tot 25 euro en een gevangenisstraf van 1 tot 7 dagen (of één van deze straffen).

Gemeenten kunnen een verbod uitvaardigen via hun reglementen of verordeningen. Als het parket beslist niet te vervolgen, kunnen ze een administratieve geldboete opleggen.

Graag had ik de minister volgende vragen gesteld:

1. Acht u het nuttig om in samenspraak met de gemeenten een evaluatie te maken van de wet van 1 juni 2011?

2. Kunt u mij zeggen hoeveel gemeenten overlastboetes hebben ingeschreven in hun plaatselijke politieverordening voor het dragen van kleding die het gezicht volledig dan wel grotendeels verbergt? Graag een opdeling per provincie.

3. Hoeveel gemeenten hebben daadwerkelijk administratieve geldboetes uitgeschreven tegen personen die gezichtsverhullende kledij droegen? In welke gemeenten was dat? Hoeveel bedroegen de geldboetes die uitgeschreven werden? Hoeveel boetes werden effectief betaald? Hoeveel zijn er tot op heden nog niet betaald?

Antwoord ontvangen op 3 januari 2013 :

  1. Een wijziging van artikel 119 bis van de nieuwe gemeentewet wordt momenteel voorbereid. Alvorens hiertoe over te gaan, heb ik diverse instanties geraadpleegd, waaronder ook de Verenigingen van Steden en Gemeenten. Naar aanleiding van deze voorafgaande raadplegingen werd gepeild naar de diverse pijnpunten bij de toepassing van de gemeentelijke administratieve sancties. Eventuele opmerkingen met betrekking tot de mogelijkheid om voor de overtreding van het zogenaamde boerkaverbod een Gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) op te leggen, zijn daarbij niet naar voren gekomen. Ik acht het vooralsnog dan ook niet opportuun om deze specifieke bepaling aan een evaluatie te onderwerpen.

  2. Er zijn desbetreffend geen cijfers voorhanden. Het staat de gemeente vrij om deze bepaling al dan niet in hun gemeentelijke reglementering op te nemen. Bovendien zijn de gemeenten niet verplicht om aan mijn diensten een exemplaar van hun gemeentelijk reglement of verordening over te maken.

  3. Er zijn desbetreffend geen cijfers voorhanden.