Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-7028

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 20 september 2012

aan de staatssecretaris voor Leefmilieu, Energie en Mobiliteit, toegevoegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen, en staatssecretaris voor Staatshervorming, toegevoegd aan de eerste minister

Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG) - Rechtszaken - Kostprijs

CREG
rechtsingang

Chronologie

20/9/2012Verzending vraag
24/7/2013Rappel
10/9/2013Antwoord

Vraag nr. 5-7028 d.d. 20 september 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Commissie voor de regulering van de elektriciteit en het gas (CREG) besteedde in 2010 en 2011 samen meer dan één miljoen euro aan rechtszaken die in bijna 90 % van de gevallen werden verloren.

Hierover de volgende vragen:

1) Acht de staatssecretaris dit hoge aantal rechtszaken en de hoge kost noodzakelijk en gerechtvaardigd? Werd een analyse gemaakt van de relevantie en de kans op slagen van elk van deze rechtszaken? Zo ja, welke en hoe verklaart hij dit hoge verliescijfer? Zo niet, hoe verklaart hij de afwezigheid van zo'n relevantietoets?

2) Neemt de CREG de keuze tot rechtsgang zelf? Wie wordt daarbij betrokken of voor advies gevraagd?

3) De CREG zegt zelf dat enkel dure advocaten in dit soort zaken kunnen optreden. Hoe apprecieert en evalueert de staatssecretaris deze stelling?

4) De CREG wijt het hoge verliescijfer aan de verandering van de Raad van State naar het Brussels hof van beroep. Vindt de staatssecretaris dat deze verklaring hout snijdt?

5) Plant hij hieromtrent maatregelen, bijvoorbeeld voor een betere relevantie- en slaagkanstoets bij voorbaat?

Antwoord ontvangen op 10 september 2013 :

Ik heb de eer het geachte lid het volgende te antwoorden : 

  1. Ofwel gaat de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) tot de rechtsgang zelf, ofwel antwoordt ze op een beroep ingediend tegen haar beslissingen.  

  1. Ik dien er op te wijzen dat de begroting van de CREG voor 2012 door de Ministerraad werd goedgekeurd (vanaf 2013 door de Kamer van Volksvertegenwoordigers overeenkomstig de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt en de wet van 12 april 1965, betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen).  

Van zodra haar begroting is goedgekeurd beheert zij dit autonoom. Ik heb daarop geen toezicht.

Dit is trouwens in overeenstemming met de bepalingen van het 3de energiepakket van de Europese Commissie dat de autonomie van de regulatoren wil verhogen. Deze bepalingen zijn vervat in de hiernavolgende Europese normen die op 13 juli 2009 door het Europees Parlement en de Raad werden aangenomen:

omgezet door de wet van 8 januari 2012 tot wijziging van de wet van 29 april 1999 betreffende de organisatie van de elektriciteitsmarkt en de wet van 12 april 1965 betreffende het vervoer van gasachtige producten en andere door middel van leidingen.