Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6865

van Bart Tommelein (Open Vld) d.d. 10 augustus 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

Aanslagen jegens IsraŽlische burgers - Toegenomen dreiging - Maatregelen

IsraŽl
terrorisme
CoŲrdinatieorgaan voor de dreigingsanalyse
Bulgarije

Chronologie

10/8/2012Verzending vraag
3/1/2013Dossier gesloten

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-6866

Vraag nr. 5-6865 d.d. 10 augustus 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De recente aanslag tegen een IsraŽlische toeristenbus in de Bulgaarse havenstad Burgas werd gepleegd door een kamikaze. Bij de aanslag van gisteren zouden in totaal acht mensen gestorven zijn: zes IsraŽli's, een Bulgaar en de kamikaze zelf. Er vielen ook minstens dertig gewonden. Bulgarije heeft videofragmenten vrijgegeven van de vermoedelijke dader van de terroristische aanslag op een bus met IsraŽlische toeristen in Burgas. In de Bulgaarse pers ontstonden geruchten dat de dader een Belg was doch tot op heden werden deze niet bevestigd. De laatste maanden is er sprake van een toegenomen dreiging jegens IsraŽli. Zo was er tevens een aanslag jegens een IsraŽlische diplomaat in New Delhi in februari 2012 en er was tevens een eerdere mislukte aanslag in GeorgiŽ. IsraŽl heeft Iran en de Hezbollah beschuldigd van de aanslag in New Delhi en een mislukte aanslag in GeorgiŽ

Graag had ik hieromtrent dan ook volgende vragen voorgelegd:

1) Hoe reageert u op de geruchten als zou een Belg betrokken zijn in de aanslag in Bulgarije? Klopt deze informatie en kunnen deze geruchten definitief uitgesloten worden?

2) Is er ook in ons land sprake van een toegenomen dreiging voor aanslagen jegens IsraŽlische doelwitten en zo ja, kan u toelichten of dit aanleiding is tot een wijziging in alarmfase en/of bijkomende veiligheidsmaatregelen? Kan u desgevallend toelichten?