Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6707

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 9 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Internet - Censuur - Impact op ambassades in sommige landen - Openstellen wifi-netwerken van ambassades - Ondersteuning internetvrijheid

internet
censuur
toegang tot de informatie
ambassade
consulaat
democratisering

Chronologie

9/7/2012Verzending vraag
24/7/2013Rappel
9/12/2013Herkwalificatie
2/1/2014Antwoord

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4439

Vraag nr. 5-6707 d.d. 9 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Het vrije internet vormt een sterke katalysator voor maatschappelijke vernieuwing en democratisering en blijkt steeds meer een van de belangrijkste (r)evoluties in de moderne geschiedenis. Die ontwikkeling moet worden gekoesterd, beschermd en zelfs bevorderd.

Sommige landen censureren het internet om te voorkomen dat hun bevolking toegang krijgt tot bepaalde, door het regime ongewenste informatie. Door hun bevolking onwetend de houden hopen ze een grotere controle te kunnen uitoefenen.

Hierover de volgende vragen:

1) Vallen de Belgische ambassades en consulaten in landen met internetcensuur (onder andere China, Iran, Wit-Rusland, Saudi-Arabië), onder die censuur of hebben die Belgische posten volledige toegang tot het vrije internet?

2) Deelt de minister mijn opvatting dat de openstelling van de Belgische wifi-netwerken op ambassades een kleine bijdrage kan leveren tot de vrijheid van mensen in landen waar internet door de overheid wordt gecensureerd? Is hij bereid om dit te onderzoeken?

3) De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal heeft al laten weten open te staan voor dit idee en hij toont zich bereid om dit aan te kaarten bij de partners van de Europese Unie (EU). Is de minister bereid om dit idee te bespreken met zijn collegae in internationale samenwerkingsverbanden, zodat in de ambassadewijken in de gecensureerde landen een netwerk van vrij internet kan ontstaan?

4) Nederland trekt de komende jaren bijna zes miljoen euro uit voor internetvrijheid. Dat geld zal vooral worden besteed aan initiatieven om bloggers en cyberactivisten te ondersteunen in landen waar de bevolking wordt onderdrukt. Bestaat in België een gelijkaardige initiatief? Zo ja, wat is hiervan het budget? Zo neen, vindt de minister dit een goed idee?

Antwoord ontvangen op 2 januari 2014 :

1. Nee, we werken ook via een Belgische verbinding.

2. Dit gaat vooral om een symbolische daad. Maar er zijn praktische en technische bezwaren. Er dienen een aantal problemen, waaronder veiligheidsproblemen, opgelost te worden. Zonder maatregelen aan de kant van de gebruikers kan ook hun identificatie door de lokale autoriteiten niet uitgesloten worden. We denken dat er betere alternatieven zijn, elk website, in principe elke aan het internet verbonden computer die niet uitgefilterd wordt door de nationale firewall van die landen kan tussenpersoon spelen naar een aantal wel weggefilterde websites naar keuze.

3. Dit kan op politiek vlak besproken worden.

4. We hebben geen weet hiervan.