Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6654

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 3 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

Interministeriële Conferentie voor Buitenlands Beleid - Samenkomsten

verhouding land-regio
buitenlands beleid
Interministeriële Conferentie
gewesten en gemeenschappen van België

Chronologie

3/7/2012Verzending vraag
31/7/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6654 d.d. 3 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens de gewone wet van 9 augustus 1980 tot hervorming der instellingen informeert de Interministeriële Conferentie voor Buitenlands Beleid (ICBB) de regering en de executieven regelmatig over het buitenlands beleid. De bedoeling is dat de ICBB dient als een forum waarin de federale regering de gemeenschappen en gewesten informeert over het buitenlandse beleid. Zowel de federale regering als de gemeenschappen en gewesten kunnen agendapunten voorstellen.

Sinds oktober 2002 vergaderde de ICBB elf maal, de laatste keer was op 9 juni 2009.

Mijn vragen aan de minister:

1) Hoeveel keer is het ICBB in 2011 samengekomen?

- Hoeveel keer is dit gebeurd op initiatief van de gemeenschappen en gewesten?

- Hoeveel keer op initiatief van de federale overheid? Graag een overzicht van de initiatiefnemers.

- Welke onderwerpen zijn reeds aan de orde geweest op de vergaderingen van de ICBB?

- Hoeveel en welke van de agendapunten van de ICBB zijn afkomstig van de federale regering en van de gewest- en gemeenschapsregeringen?

2) Welk nut ziet de administratie in de ICBB? Is de minister van plan de ICBB op regelmatige basis bijeen te roepen? Hoe laten de gewest- en gemeenschapsregeringen zich uit over die werkgroep?

Antwoord ontvangen op 31 juli 2012 :

  1. De Interministeriële Conferentie Buitenlands Beleid (ICBB) is in 2011 niet samengekomen.

    In overleg met de gefedereerde entiteiten werd een zitting van de ICBB gepland en voorbereid voor 3 mei 2010. Door de val van de regering heeft deze zitting echter niet kunnen plaatsvinden.

    Zoals het geachte lid zelf aangeeft, vond de laatste Interministeriële Conferentie “Buitenlands Beleid” (ICBB) plaats op 9 juni 2009. Tijdens deze ICBB werd één enkel punt behandeld, nlamelijk “Het onderzoek van de noodzaak om de Europese Commissie te dagvaarden over het geschil m.b.t. de beslissing van de Europese Commissie van 27 maart 2009 betreffende het nationale toewijzingsplan CO2 emissierechten dat door de Belgische Staat op 28 februari 2008 aan de Europese Commissie werd genotificeerd”.

  2. De ICBB is een nuttig instrument voor de wederzijdse uitwisseling van informatie over initiatieven op het vlak van het buitenlands beleid. Het laat tevens toe om deze initiatieven op elkaar af te stemmen. Ik heb dan ook de intentie om de ICBB op regelmatige tijdstippen bij elkaar te roepen.

    Ik ga er van uit dat ook de gemeenschaps- en de gewestregeringen overtuigd zijn van het belang van de samenwerking in het kader van de ICBB.