Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6637

van Marie Arena (PS) d.d. 3 juli 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken

De blokkade van de Gazastrook

Israël
Palestina
Palestijnse kwestie

Chronologie

3/7/2012Verzending vraag
31/7/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2134

Vraag nr. 5-6637 d.d. 3 juli 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het conflict tussen Israël en Palestina verdient in de context van de Arabische revoluties de aandacht van de internationale politieke wereld.

Het recente rapport van de experts van de Europese Unie toont aan hoezeer de toestand is verslechterd. Het rapport, dat in The Independent werd geciteerd, is alarmerend : “If current trends are not stopped and reversed, the establishment of a viable Palestinian state within pre-1967 borders seems more remote than ever.”

De Israëlische regering zet echter haar nederzettingenpolitiek, beperking van de bewegingsvrijheid en onwettige bezetting toch voort.

Teneinde Hamas te verzwakken, maakt Israël sinds 2006 de import en export van goederen en het vrije verkeer van personen naar Gaza nagenoeg onmogelijk.

De humanitaire gevolgen van de blokkade zijn enorm. Meer dan 70% van de bevolking is afhankelijk van voedselhulp. De noodzakelijke goederen voor de heropbouw in het kader van internationale projecten zijn geblokkeerd. Hamas gebruikt evenwel illegale tunnels en versterkt zich onvermijdelijk.

Er is geen contact tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever en dat maakt elke poging tot verzoening onmogelijk, het verkiezingsproces inbegrepen.

Ik heb volgende vragen:

1) Wat is de houding van de regering tegenover de huidige politiek van de Israëlische regering?

2) Hoe kan België druk uitoefenen op de Israëlische regering om het internationaal recht te doen naleven?

3) Zal België, in navolging van het Verenigd Koninkrijk, de invoerders van goederen afkomstig uit de nederzettingen aansporen om een labelsysteem in te voeren?

Antwoord ontvangen op 31 juli 2012 :

  1. België onderschrijft volledig het standpunt dat in januari 2009 door de Europese Unie is vastgelegd. Sindsdien heeft België meerdere malen de toegang tot Gaza gevraagd voor humanitaire hulp, voor personen en voor commerciële goederen, en dit in de twee richtingen. In juli 2010 is men getuige geweest van een lichte versoepeling,van Israël, in het toepassen van de blokkade. Onlangs hebben de gespecialiseerde instellingen van de Verenigde Naties (VN) medegedeeld dat belangrijke hoeveelheden constructiemateriaal via Israël zijn geïmporteerd. Dit niettegenstaande blijft de politieke analyse van de Europese Unie geldig: de blokkade wordt nog steeds behouden, wat politiek zowel onaanvaardbaar als contraproductief is.

  2. Ik geloof niet in de idee van “het onder druk zetten van Israël”. Het is belangrijk om een constante dialoog met dit land te behouden, en in dit kader er op aan te dringen dat een verandering van politiek, zowel naar Gaza als naar de kolonisatie in de Westoever toe, in haar eigen belang is. Deze twee gebieden worden door Israël bezet. Israël mag er bepaalde rechten uitoefenen maar moet in dat geval ook een aantal verplichtingen op zich nemen. Als de Europese Unie met één stem spreekt zal het haar misschien lukken om Israël te overtuigen de blokkade op te heffen. Het opheffen van de blokkade wiltmoet niet gelijkgesteld worden aan het opgeven van elke vorm van controle. De veiligheidsredenen die Israël aanhaalt wanneer zij verwijst naar het afvuren van raketten vanuit Gazazijn wel degelijk geldig.

  3. De problematiek betreffende de etikettering is direct verbonden met de kolonisatie en de vrije keuze van de verbruiker. Alvorens men overgaat tot een discussie over nieuwe maatregelen, lijkt het mij eersten vooral nuttig om de correcte toepassing van de Europese richtlijn betreffende de oneerlijke marktpraktijken uit 2005 na te gaan.