Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6555

van Richard Miller (MR) d.d. 22 juni 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Rode Kruis België - Bloedgift - “Guide du donneur” - Discriminatie van homoseksuelen

bloedtransfusie
discriminatie op grond van seksuele geaardheid
seksuele minderheid
Rode Kruis

Chronologie

22/6/2012Verzending vraag
9/10/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6555 d.d. 22 juni 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Het Belgische Rode Kruis deed onlangs een oproep tot het geven van bloed. Het aantal mensen dat bloed geeft is flink gedaald. Het Rode Kruis heeft te weinig bloedgevers en de voorraden bloed O-positief en A-positief zijn zeer laag.

Ik sta natuurlijk achter die oproep en moedig de mensen aan om bloed te geven.

Ik was evenwel erg geschokt toen ik er de “guide du donneur” op nalas die door het Franstalige Rode Kruis wordt verspreid. Daarin wordt uitgelegd hoe de bloedafname verloopt en welke voorzorgsmaatregelen dienen te worden genomen. Daarin waarschuwt het Rode Kruis dat men geen bloed mag geven als men een man is die seksuele betrekkingen heeft met een andere man, ook al gebruikt men een condoom.

Deze discriminatie van homoseksuelen vond ik schokkend en ik begrijp helemaal niet waarom het hen verboden wordt om bloed te geven.

Misschien is het naïef van mij te denken dat onze samenleving geëvolueerd is en dat homoseksualiteit niet langer als een ziekte wordt beschouwd... Ik vermoed dat de minister zal antwoorden dat volgens louter medische criteria homoseksuelen een 'risicogroep' vormen, maar zijn we dit stadium niet voorbij?

Wat vindt de minister hiervan? Hoe kan die discriminatie worden verantwoord?

Antwoord ontvangen op 9 oktober 2012 :

De “Guide du donneur” van het Croix-Rouge vermeldt inderdaad: “Geef geen bloed wanneer : (…) u een man bent, seksuele relaties met een andere man heeft of had. (…) zelfs bij gebruik van een voorbehoedsmiddel.” 

Zoals de uitsluiting thans in de verschillende formulieren van het Rode Kruis wordt verwoord, stigmatiseert ze volgens mij de seksuele geaardheid en dus de facto het tot een groep behoren, terwijl de uitsluiting maar gegrond is bij risicovol seksueel gedrag. Men zou risicovol seksueel gedrag dus nauwkeuriger moeten omschrijven. De uitsluiting moet uiteraard gebaseerd zijn op een risicogedrag, en niet op het tot een bepaalde groep behoren.

Als gevolg van een door mij in 2009 ingericht panelgesprek werd daartoe een deskundigenwerkgroep opgericht. Die deskundigengroep bestaat uit het Federaal Agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG), het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), het Croix-Rouge, het Rode Kruis, het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, de VZW's Arc-en-ciel en Cavaria.

Die deskundigengroep besliste echter om zijn werkzaamheden op te schorten in afwachting van de uitslag van een andere werkgroep, die op Europees vlak is opgericht en een ontwerp van resolutie voorbereidt met betrekking tot het seksuele gedrag van bloedgevers dat een weerslag heeft op de transfusieveiligheid. Op basis van de besluiten van die werkgroep zal ik de deskundigenwerkgroep weer samenroepen en zullen er, in het licht van de Europese conclusies, concrete voorstellen worden gedaan.