Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6464

van Dirk Claes (CD&V) d.d. 13 juni 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Waterpijp - Shishabars - Algemene rookregeling - Klachten - Controles - Gezondheidswaarschuwingen

tabak
horecabedrijf
nicotineverslaving
officiële statistiek
geografische spreiding

Chronologie

13/6/2012Verzending vraag
19/7/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6464 d.d. 13 juni 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds 1 juli 2011 geldt de algemene rookregeling in de horeca en is het verboden te roken in gesloten ruimtes toegankelijk voor het publiek.

Het gebruik van de waterpijp is de laatste jaren sterk toegenomen in ons land. De jongste jaren vestigden zich steeds meer cafés en bars waar men waterpijp kan roken (shishabars). Ook kopen jongeren steeds vaker een waterpijp om thuis te roken. Nochtans is het gebruik van een waterpijp minstens even schadelijk als de sigaret, misschien zelfs schadelijker.

De jongste maanden zijn er volgens de controledienst Tabak en Alcohol van de Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid meer klachten over het roken van een waterpijp op café. Vaak komen de klachten van klanten die beboet werden. Een veelgehoord argument van die rokers is dat de eigenaar hun zelf zou aangeboden hebben de waterpijp te roken en dat ze als klant niet wisten dat dit verboden was. De controledienst benadrukt dat ook waterpijpen onder het rookverbod vallen en dat zowel cafébazen als klanten een boete riskeren. De waterpijp mag dan ook enkel in openlucht of in een rookkamer gebruikt worden.

Graag had ik hieromtrent de volgende vragen aan de geachte minister gesteld:

1) Beschikt u over cijfers met betrekking tot het aantal personen dat geregeld een waterpijp rookt? Indien ja, graag cijfers voor de jaren 2008, 2009, 2010, 2011 en tot op heden 2012.

2) Hoeveel controles op de algemene rookregeling werden uitgevoerd in cafés waar men een waterpijp kan roken (de zogenaamde shishabars)? Graag een opdeling per gewest, voor de periode van 1 juli 2011 tot op heden.

3) Hoeveel processen-verbaal werden uitgeschreven tegen de zogenaamde shishabars? Graag een opdeling per gewest, voor de periode van 1 juli 2011 tot op heden.

4) Wordt de controledienst geconfronteerd met specifieke problemen bij het controleren van zulke shishabars? Zijn er specifieke klachten waarmee de controledienst geconfronteerd werd?

5) Is er een wettelijke leeftijdsbeperking op het gebruik van de waterpijp? Zo ja, vanaf welke leeftijd mag een jongere ze roken?

6) Overeenkomstig het koninklijk besluit van 13 augustus 1990 moet op tabaksproducten die bestemd zijn voor rokers, een gezondheidswaarschuwing staan. Geldt dat ook voor de waterpijptabak? Zo ja, werden hierop controles uitgevoerd? Indien cijfers bekend, graag een opdeling per gewest, voor de jaren 2008, 2009, 2010, 2011 tot op heden.

Antwoord ontvangen op 19 juli 2012 :

1. De Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid beschikt zelf niet over cijfers. De Stichting tegen Kanker heeft in een recente enquête, afgenomen begin dit jaar, wel kunnen vaststellen dat 2 % van alle rokers waterpijp gebruiken.

2. en 3. De Tabak- en Alcoholcontroledienst beschikt niet over specifieke controlecijfers voor shishabars. Dit komt doordat de Tabak- en Alcoholcontroledienst enkel een inventaris maakt van de geïnspecteerde inrichtingen in functie van de diensten die er worden verstrekt (zorginstellingen, scholen, openbare diensten,…). De shishabars behoren tot de categorie “drankgelegenheid” die niet is opgedeeld in functie van wat er wordt gerookt.

4. Het voornaamste probleem, waarmee de Tabak- en Alcoholcontroledienst in shishabars wordt geconfronteerd, is dat heel wat rokende klanten te goeder trouw waren en niet wisten dat het rookverbod gold voor shishabars, en die door de uitbater misleid zouden kunnen zijn. Om iets te doen aan die slechte kennis van de wet bij klanten en sommige uitbaters van dergelijke zaken, heeft de FOD Volksgezondheid begin mei een persbericht gepubliceerd. De FOD Volksgezondheid gaf daarin aan dat de wetgeving gold voor het gebruik van alle tabaksproducten en soortgelijke producten, en dus ook voor het roken van waterpijpen.

5. De wet van 24 januari 1977 betreffende de bescherming van de gezondheid van de gebruikers op het stuk van voedingsmiddelen en andere producten is op dat vlak erg duidelijk: het is verboden tabaksproducten te verkopen aan jongeren onder de zestien jaar.

6. Het koninklijk besluit van 13 augustus 1990 betreffende het fabriceren en het in de handel brengen van producten op basis van tabak en soortgelijke producten legt inderdaad op dat de verpakkingseenheden van tabak voor waterpijpen een gezondheidswaarschuwing dienen te vermelden. Indien de gezondheidswaarschuwing ontbreekt, wordt het product automatisch als schadelijk verklaard en in beslag genomen. De Tabak- en Alcoholcontroledienst neemt regelmatig “schadelijke verklaarde” tabaksproducten in beslag, maar maakt hierbij geen onderscheid op basis van het type tabaksproduct. In 2010 en in 2011 nam de Tabak- en Alcoholcontroldienst respectievelijk 2.000 en 681 tabaksproducten in beslag.