Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6353

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 31 mei 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken en Gelijke Kansen

De diefstal van gevonden voorwerpen bij en door de politie

diefstal
gemeentepolitie
beroepsdeontologie

Chronologie

31/5/2012Verzending vraag
16/7/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2244

Vraag nr. 5-6353 d.d. 31 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Een reportage van het VRT-programma VOLT bracht schokkende informatie. In de reportage werden tien vondsten gesimuleerd van portefeuilles met daarin 150 euro en alle identificatiegegevens van de eigenaar. De portefeuilles werden bij tien verschillende politiekantoren als gevonden voorwerp afgegeven. In drie van de tien gevallen verdwenen de portefeuilles op het politiekantoor. De conclusies van het experiment liggen voor de hand: in 30% van de politiekorpsen bevinden zich dieven. Onze politie, bewaker en handhaver van de wet, blijkt zelf in belangrijke mate door wetteloosheid vergiftigd.

Er kunnen wellicht allerlei verzachtende omstandigheden worden aangevoerd, maar van welke aard of dimensie ook, de reportage werpt een onuitwisbare smet op het morele en ethische blazoen van de politie. Het gaat niet zozeer over het verdwijnen van 150 euro, maar wel over het gebrek aan de zo noodzakelijke intrinsieke moraliteit bij de handhavers van de wet, politie en justitie. De vaststellingen, ongeacht de journalistieke oorsprong ervan, mogen zeker niet als een fait divers worden geklasseerd.

Hoe evalueert de minister de recente proefondervindelijke vaststellingen van het programma VOLT dat bij 30% van den willekeurig gekozen korpsen diefstallen worden gepleegd door daders van binnen het korps? Beaamt de minister dat die vaststellingen bij een weliswaar beperkt aantal korpsen een endemisch probleem van expliciete normvervaging bij de politie blootlegt? Hoe zal de minister dat probleem aanpakken? Deelt de minister mijn analyse dat de vaststellingen van het programma VOLT het imago van de politie en bij uitbreiding van heel het apparaat van ordehandhaving quasi onherstelbaar beschadigen? Vindt de minister het niet noodzakelijk om het morele en ethische niveau van onze politie aan een grondige doorlichting te onderwerpen, zowel in het licht van diefstallen als van de toename van ongeoorloofde geweldpleging tegen burgers? Welke oorzaken ziet de minister? Wat loopt er fout bij de rekrutering, de vorming, de permanente evaluatie, de voorbeeldfunctie van leidinggevenden enzovoorts?

Antwoord ontvangen op 16 juli 2012 :

De “Volt”-reportage handelde over het afgeven van “zogezegd” teruggevonden portefeuilles aan het onthaal van tien verschillende politiezones.

Volgens de reportage zouden slechts zeven van de tien politiezones de portefeuilles onmiddellijk hebben terugbezorgd aan de eigenaars.

Twee niet nader geïdentificeerde politiezones zouden volgens de reportage niet gereageerd hebben, en in de politiezone Gent bleek dat de portefeuille in het politiecommissariaat verdwenen was.

De korpschef van de politiezone Gent is onmiddellijk, op eigen initiatief, met een intern onderzoek gestart, dat tot heden nog geen resultaat heeft opgeleverd.

Indien zou blijken dat de portefeuille door een personeelslid van de politiezone Gent werd gestolen, zullen de nodige maatregelen getroffen worden op strafrechterlijk en tuchtrechterlijk vlak.

Indien uit het intern onderzoek zou blijken dat er een administratieve fout werd gepleegd, zullen ook daaruit de nodige conclusies getrokken worden.

Wat betreft de overige twee politiezones, nog niet geïdentificeerde politiezones betreft, hebben mijn diensten bij de programmamakers geïnformeerd, maar zij weigeren deze politiezones kenbaar te maken.

In elk geval zal ik de mechanismen van interne controle bij de politie versterken.

De nieuwe commissaris-generaal zal verder gaan met het ontwikkelen van “controlemomenten” tijdens diverse procedures, evenals het verder op punt stellen van de omzendbrief “CP 3” betreffende de organisatie van de interne controle bij de politie.