Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6312

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 24 mei 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Autisme - Mogelijke behandeling - Onderzoek - Belgische deelname - Cijfermateriaal

medische research
ziekte van het zenuwstelsel
geestesziekte
geneeswijze

Chronologie

24/5/2012Verzending vraag
6/12/2013Herkwalificatie

Geherkwalificeerd als : vraag om uitleg 5-4412

Vraag nr. 5-6312 d.d. 24 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Recent berichtten de media over de stelling van hersenonderzoekers, onder andere uit Utrecht en Nijmegen, die samen met andere Europese universiteiten, werken aan het onderzoek voor de behandeling van autisme. Deze aanpak van twintig universiteiten en zes farmaceutische bedrijven beschikt over 30 miljoen euro voor dit onderzoek. De eerste resultaten klinken opvallend optimistisch en gewagen van een mogelijke medicamenteuze behandeling. Dit lijkt goed nieuws voor de ongeveer 1 % van de kinderen dat met autisme wordt geconfronteerd.

Hierover de volgende vragen:

1) Hoe evalueert en apprecieert de geachte minister de hoopvolle berichten vanuit dit grootschalige internationale onderzoek naar een mogelijke behandeling van autisme?

2) Zijn er bij dit onderzoek Belgische actoren betrokken?

3) Bevestigt de geachte minister de stelling dat 1% van alle kinderen met autisme wordt geconfronteerd? Over welke cijfers voor ons land beschikt de minister? Voor welke leeftijdscategorieën gelden deze en met welke definitie van autisme wordt hier gewerkt? Wat betekenen deze cijfers voor de volledige bevolking?