Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6270

van Karl Vanlouwe (N-VA) d.d. 16 mei 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Financiën en Duurzame Ontwikkeling, belast met Ambtenarenzaken

Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) - Europese reactie - Belgisch standpunt

bankgeheim
Verenigde Staten
kredietinstelling
uitwisseling van informatie
belastingfraude

Chronologie

16/5/2012Verzending vraag
13/9/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6270 d.d. 16 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

De Amerikaanse regering gaat steeds verder in het in kaart brengen van alle tegoeden van Amerikanen in het buitenland. Banken buiten de Verenigde Staten van Amerika, dus ook in België, worden verplicht om over hun Amerikaanse klanten te rapporteren aan de Amerikaanse fiscus (de Internal Revenue Service of IRS).

De huidige regeling (waarbij banken erkend werden als Qualified Intermediary, QI) wordt binnen enige tijd verruimd. Er komt vanaf 2013 een extra-laag bovenop deze QI-reglementering, in de vorm van de 'FATCA-regelgeving' (Foreign Account Tax Compliance Act). Deze dwingt buitenlandse banken gedetailleerde informatie over Amerikaanse belastingbetalers te geven.

Bij de eerste publicaties van de Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), bleven nog veel elementen onduidelijk. De IRS heeft eind februari dan ook een nieuwe lijvige en verduidelijkende " notice " gepubliceerd met daarin aanpassingen met betrekking tot de scope van de FATCA-regelgeving.

Voor de banken leidt dat hogere kosten voor compliance, terwijl de beleggingsmogelijkheden voor deze Amerikaanse klanten aanzienlijk afnemen. De banken vinden dat zij door deze aanvullende eisen van de Amerikaanse autoriteiten hun taak als vermogensbeheerder niet meer optimaal kunnen doen.

In reactie op deze nieuwe regelgeving, werd door een aantal leden van de Europese Unie (EU) een "joint statement" ingediend (Frankrijk, Italië, Duitsland, Spanje, UK). Dit met als bedoeling om de impact van FATCA voor de banken te verzachten.

In deze verklaring dringen deze landen aan op een uitwisseling van informatie, analoog aan de informatie-uitwisseling die binnen de EU reeds bestaat via de bijstandsrichtlijn. De rapportering naar de Amerikaanse fiscus zou dan niet langer door de individuele banken worden verzekerd, maar via een centraal meldpunt bij de ministeries van Financiën. Dergelijke uitwisseling laat meteen reciprociteit toe.

Mijn vragen aan de minister zijn:

1) Wat is het standpunt van de Belgische regering in dit dossier en welke stappen zijn reeds gezet?

2) Zal België toetreden tot de groep landen die een "joint statement" willen met de IRS?

3) Is ons land verplicht op basis van het dubbelbelastingverdrag met de Verenigde Staten van Amerika de gegevens mee te delen aan IRS die zij kunnen vragen in het kader van de nieuwe FACTA regelgeving?

Antwoord ontvangen op 13 september 2012 :

Zoals het geachte lid vermeldt hebben vijf lidstaten van de Unie, met name Groot-Brittanië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje zich in een gezamenlijke verklaring van 8 februari 2012 aangesloten bij de Verenigde Staten om, in essentie, de gegrondheid te erkennen van de beginselen die aan de basis liggen van de Amerikaanse FATCA-wetgeving. Tevens hebben die landen hun wil uitgedrukt om vooruitgang te boeken in een intergouvernementele samenwerking die zou steunen op hun respectieve overeenkomsten tot het vermijden van dubbele belasting.

Tijdens een overlegvergadering die door de Europese Commissie op 24 april jongstleden werd georganiseerd, heeft een vertegenwoordiger van de Amerikaanse Schatkist bevestigd dat de Verenigde Staten bereid zijn om zich in voorkomend geval te verbinden tot een aanpak tussen belastingadministraties die gebaseerd is op het kaderakkoord waarover momenteel onderhandeld wordt met de voornoemde vijf lidstaten.

België is dan ook voorstander van een dergelijke aanpak die het mogelijk maakt om:

Ik heb derhalve een schrijven gericht aan de staatssecretaris van de Amerikaanse Schatkist om hem voor te stellen onderhandelingen aan te vangen. Volgend op zijn positief antwoord, zullen de onderhandelingen in september van dit jaar van start gaan.