Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6205

van Fabienne Winckel (PS) d.d. 4 mei 2012

aan de minister van Werk

Risico’s op de werkvloer - Europees Online interactive Risk Assessment (OiRA) - Aanpassing aan de specifieke kenmerken van de werkgelegenheid in België - Proefproject van het Belgisch Verbond van Ondernemingen (VBO)

arbeidsveiligheid
gezondheid op het werk

Chronologie

4/5/2012Verzending vraag
28/4/2014Einde zittingsperiode

Ook gesteld aan : schriftelijke vraag 5-6206

Vraag nr. 5-6205 d.d. 4 mei 2012 : (Vraag gesteld in het Frans)

Om de veiligheid en de gezondheid van hun medewerkers te waarborgen, moeten de ondernemingen de risico’s identificeren. Voor heel wat kleine en middelgrote ondernemingen, kmo’s, blijkt die door de wet opgelegde fase vaak moeizaam te verlopen.

Om dat probleem te verhelpen heeft het Europees Agentschap voor de veiligheid en de gezondheid op het werk een volledige, gebruiksvriendelijke en gratis internettoepassing ontwikkeld: de Online interactive Risk Assessment (OiRA). Het gaat om een interactief online-instrument om risico’s te evalueren.

De OiRA helpt kmo’s om een risico-evalutieproces in verschillende fasen in te voeren.

De toepassing helpt de risico’s op de werkvloer te identificeren en te evalueren, de situatie permanent te volgen en verslagen op te stellen. Zo worden ondernemingen geholpen concrete preventieve acties op te zetten die verband houden met de reële risico’s.

Volgens het VBO zou de toepassing niet volledig aangepast zijn aan de specifieke Belgische situatie en niet beschikbaar in alle landstalen.

Het VBO zou momenteel een proefproject opzetten om een OiRA-platform in België op te stellen dat de sectoren kunnen aanvullen met meer specifieke risico’s.

Het project zal worden ingevoerd in overleg met de overheid en met de betrokken werknemersorganisaties.

Bevestigt u die informatie? Zo ja, op welke termijn zal het OiRA-platform operationeel zijn? Welke specifieke opties ontbreken aan de Europese toepassing om in overeenstemming te zijn met de Belgische realiteit?