Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6121

van Bert Anciaux (sp.a) d.d. 24 april 2012

aan de minister van Landsverdediging

Afghanistan - "Collaterale schade" - Burgerslachtoffers - Vernieling van eigendommen

Afghanistan
militaire luchtvloot
strijdkrachten in het buitenland
oorlogsschade
slachtoffer onder burgerbevolking

Chronologie

24/4/2012Verzending vraag
29/5/2012Antwoord

Vraag nr. 5-6121 d.d. 24 april 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Vooreerst mijn appreciatie voor de snelle en verhelderende antwoorden op mijn schriftelijke vraag (5-5791). Deze antwoorden boden echter geen informatie over de omvang van de bedragen die door de Belgische autoriteiten reeds zijn uitgekeerd voor het veroorzaken van "collaterale schade". Ik ben wel zeer verheugd dat er tot op heden geen incidenten plaats vonden waarbij burgerslachtoffers betrokken zijn. Anderzijds slaat "collaterale schade" ook bijvoorbeeld op de vernietiging van eigendommen. Ik kan me niet inbeelden dat, ondanks de bevredigende hitpercentages van onze F-16 toestellen, er geen eigendommen werden en worden vernield. Ik kan me daarentegen wel inbeelden dat Talibanstrijders zich bijvoorbeeld verschuilen in burgerwoningen (tegen de wens van de bewoners) die dan door coalitietroepen worden vernietigd.

Hierover de volgende vragen:

1) Betaalde België in Afghanistan al schadevergoedingen aan derden? Over hoeveel gevallen gaat het jaarlijks sinds de militaire aanwezigheid van België in Afghanistan? Over welk totaal bedrag gaat het hier jaarlijks sinds de militaire aanwezigheid van België in Afghanistan?

2) Valt het vernietigen van privaat eigendom van waaruit Talibanstrijders strijd voeren (buiten de wil van de eigenaars) - wat het allicht tot een rechtmatig doelwit maakt - ook onder de regels van collaterale schade?

Antwoord ontvangen op 29 mei 2012 :

Het geachte lid gelieve hierna het antwoord te willen vinden op de door hem gestelde vragen.

In Afghanistan werd geen schadevergoeding betaald voor de vernieling van rechtmatige doelwitten tijdens luchtaanvallen van Belgische F-16’s. Deze schade valt onder “operational necessity”. Het “Military Technical Agreement” (MTA) en zijn bijlage “Status of Force Agreement” tussen de International Security Assistance Force (ISAF) en Afghanistan, voorzien dat de ISAF troepen niet aansprakelijk kunnen gesteld worden voor dergelijke schade. Daarentegen wordt de schade zoals verkeersongevallen die niet onder “operational necessity” valt en waarbij de aansprakelijkheid van de Belgische Staat vaststaat op basis van het lokaal recht, wel vergoed. In toepassing hiervan werd een totaal bedrag van 16 616,32 euro sinds de Belgische aanwezigheid in dit land betaald aan Afghaanse derden.