Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6079

van Inge Faes (N-VA) d.d. 20 april 2012

aan de minister van Justitie

Drugs - Autobestuurders - Speekseltesten - Gerechtskosten - Cijfers - Evolutie

verdovend middel
drugverslaving
verkeersveiligheid
politiecontrole
gerechtelijke vervolging
officiële statistiek
geografische spreiding
gerechtskosten
verkeerscontrole

Chronologie

20/4/2012Verzending vraag
4/12/2012Rappel
28/4/2014Einde zittingsperiode

Vraag nr. 5-6079 d.d. 20 april 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Sinds de wet van 31 juli 2009 tot invoering van speekseltesten op drugs in het verkeer, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 15 september 2009, kunnen autobestuurders aan een speekseltest worden onderworpen, zodat de politie kan vaststellen of ze onder invloed van drugs rijden. Sinds 1 oktober 2010 gebruikt de Belgische politie speekseltesten om drugs op te sporen. Sedert de inwerkingtreding van deze wet werd snel duidelijk dat de voorraden van deze tests uitgeput waren.

Om het "succes" van deze testen te evalueren, had ik dan ook graag antwoord op volgende vragen :

1) Hoeveel speekseltesten worden er jaarlijks afgenomen, en dit sinds 2010? Indien mogelijk graag de cijfers per gerechtelijk arrondissement, en per maand.

2) In hoeveel gevallen werden de betrokkenen ook gedagvaard voor de politierechtbank? En in hoeveel gevallen werden ze effectief veroordeeld? Graag uitsplitsing per gerechtelijk arrondissement, en indien mogelijk per aanleg.

3) De analyses kunnen volgens de wet enkel worden gedaan volgens de laboratoria die daarvoor erkend zijn. Welke labo's werden erkend per gerechtelijk arrondissement en hoeveel stalen analyseren zij en hoeveel facturen maken zij jaarlijks over? Indien mogelijk ook graag een opsplitsing van de cijfers per labo.

4) In hoeveel gevallen werd een tweede analyse (tegenexpertise) gedaan op verzoek van de betrokkene? Is het mogelijk dit uit te splitsen per labo?

5) Hoeveel speekseltesten werden er jaarlijks besteld sinds 2010 en hoe worden ze per arrondissement verdeeld?

6) Wat is de kostprijs van deze speekseltesten per jaar?

7) Worden de kosten van deze speekseltesten als gerechtskost teruggevorderd van veroordeelde bestuurders? Zo ja graag een opsplitsing hiervan per gerechtelijk arrondissement en jaar.

8) Momenteel wordt de bloedproef als bevestigingsmethode gebruikt. Hoeveel keer gebeurde dat? Wat is de kostprijs van deze bloedproef? Waarom stapt men niet over naar de speekselanalyse? Wat zou de invloed zijn op de kostprijs van de analyses in dat geval?

9) Hoeveel betaalt de dienst gerechtskosten jaarlijks aan elk labo aan facturen uit voor de analyses van deze speekseltesten?