Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6020

van Elke Sleurs (N-VA) d.d. 30 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

De overheveling van de Colleges van geneesheren en de Nationale Raad voor ziekenhuisvoorzieningen tengevolge van het communautair akkoord (Vlinderakkoord)

dokter
gewestvorming
bevoegdheidsoverdracht
gezondheidsbeleid
ziekenhuis

Chronologie

30/3/2012Verzending vraag
6/6/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2123

Vraag nr. 5-6020 d.d. 30 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Volgens de algemene beleidsnota 'staatshervorming' wordt het ziekenhuisbeleid voor een deel gehomogeniseerd. Terwijl de gemeenschappen thans enkel bevoegd zijn voor de erkenning van de zorgprogramma's, zullen ze in de toekomst bevoegd worden voor het definiëren van de normen waar die moeten aan voldoen.

De programmatie blijft een federale bevoegdheid. Indien één van de deelstaten een asymmetrische bilaterale overeenkomst afsluit, kan een deelstaat medezeggenschap over de programmatie bekomen.

Op heden is het vastleggen van het kwaliteitsniveau en de externe evaluatie van alle domeinen binnen het zorgprogramma een taak van de respectievelijke Colleges van Geneesheren.

Daarnaast staat de afdeling programmering en erkenning van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen in voor onder andere het vaststellen van de erkenningsnormen waar ziekenhuizen en hun diensten moeten aan voldoen.

Het logische gevolg van het Vlinderakkoord is dan ook de overheveling naar de gemeenschappen van de Colleges van Geneesheren en een groot deel van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen.

Geachte Minister, graag had ik een antwoord op de volgende vragen:

1. Kan u mij meer uitleg geven over de asymmetrische bilaterale overeenkomsten? In welke gevallen zal de federale overheid het afsluiten van zulk een overeenkomst weigeren?

2. Wanneer zal u de Colleges van Geneesheren naar de Gemeenschappen overhevelen? Hebt u daarover reeds vergaderingen gepland met het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid?

3. Welke delen van de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen zullen binnen afzienbare tijd onder de bevoegdheid van de Gemeenschappen vallen? Hoe zal u de overheveling op korte tijd garanderen? Werd daarover reeds vergaderd met het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid?

4. Hoe zal de overheveling van deze normerende bevoegdheden naar de gemeenschappen de erkenning van zorgverstrekkers beïnvloeden? In het verleden bleek immers dat de erkenning van diverse beroepstitels en -bekwaamheden nauw samenhing met de oprichting van zorgprogramma's en specifieke ziekenhuisdiensten.

Antwoord ontvangen op 6 juni 2012 :

Op dit ogenblik buigen de Staatssecretarissen voor Staatshervorming en de eerste minister zich over de concretisering van het regeerakkoord. Zij zullen in het kader daarvan zeer zeker aandacht moeten hebben voor de door u geschetste problematiek. Het is echter op dit ogenblik nog te vroeg om een uitspraak te kunnen doen over de gevallen waarin de federale overheid al dan niet zal ingaan op de vraag tot het afsluiten van een bilateraal akkoord. 

De colleges van geneesheren zijn geen adviescolleges die adviezen geven inzake erkenningsnormen van ziekenhuizen of ziekenhuisdiensten. Het zijn structuren voor externe toetsing van de kwaliteit van de medische activiteit en in die zin behoren ze veeleer tot het bevoegdheidsdomein van de uitoefening van de geneeskunde en de organieke wetgeving. 

Vermits de erkenningsnormen naar de Gemeenschappen worden overgeheveld, zal ook de bevoegdheid om ter zake adviezen uit te brengen worden overgeheveld. Als gevolg van de overdracht van de bevoegdheden, zal op federaal vlak de Nationale raad voor ziekenhuisvoorzieningen eveneens worden hervormd. De bevoegdheidsdomeinen van de huidige afdelingen, enerzijds “Programmatie” en anderzijds «Financiering», zouden moeten worden aangepast. Bepaalde vaste werkgroepen in die structuur zullen eveneens veranderingen ondergaan.  

In antwoord op uw laatste vraag moet ik u zeggen dat het momenteel nog te vroeg is om uitspraken te doen over de invloed die de overheveling van de normerende bevoegdheid inzake ziekenhuisdiensten of -functies enz. op de erkenning van de zorgverstrekkers zal hebben.