Tweetalige printerversie Eentalige printerversie

Schriftelijke vraag nr. 5-6007

van Louis Ide (N-VA) d.d. 30 maart 2012

aan de vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, belast met Beliris en de Federale Culturele Instellingen

Het hadroncentrum dat het Waalse Gewest wil oprichten (kankerbehandeling)

ziekteverzekering
kanker
kosten voor gezondheidszorg

Chronologie

30/3/2012Verzending vraag
23/4/2012Antwoord

Herkwalificatie van : vraag om uitleg 5-2018

Vraag nr. 5-6007 d.d. 30 maart 2012 : (Vraag gesteld in het Nederlands)

Onlangs heeft het Waalse gewest beslist om in Louvain-La-Neuve een centrum voor hadrontherapie op te richten. U bent zelf altijd een voorstander geweest om een dergelijk centrum in België te hebben en u hebt daarvoor zelfs al binnen het RIZIV in de nodige fondsen voorzien om een haalbaarheidsstudie uit te voeren.

Naar aanleiding van de uitspraken van de projectverantwoordelijke van het Waalse centrum in de Artsenkrant had ik van u graag het volgende geweten:

1) Bent u het eens met de uitspraak van de projectleider dat het oprichten van een Waals centrum, de oprichting van een federaal centrum niet in de weg staat?

2) Zo neen, zal u dan niet langer binnen het RIZIV in de nodige fondsen voorzien voor de haalbaarheidsstudie?

3) Zal u er op toezien dat de vergoeding door het RIZIV voor behandelingen in het nieuwe centrum niet hoger liggen dan de vergoedingen die nu worden uitgekeerd voor behandelingen in het buitenland?

Antwoord ontvangen op 23 april 2012 :

Zoals ik al meermaals bevestigd heb, ben ik overtuigd van de voordelen van hadrontherapie, en van de meerwaarde van een hadrontherapiecentrum in België, waar deze techniek nota bene werd uitgevonden en ontwikkeld. Er bestaan verschillende mogelijkheden bij de keuze van de technische infrastructuur en de grootte van een dergelijk centrum. Dit impliceert dat de bouw van een bepaald centrum niet noodzakelijk de oprichting van een ander centrum uitsluit.

Om te onderzoeken of de bouw van een hadroncentrum in België noodzakelijk is, loopt er momenteel een haalbaarheidsstudie, zoals voorzien in actie 30 van het Kankerplan. Deze wordt uitgevoerd door het Belgian Hadron Therapy Centre project (BHTC) in samenwerking met het UZ Gent. De studie werd gestart in de zomer van 2011. In deze studie worden alle aspecten van de problematiek bestudeerd, zowel de financiële impact voor de Staat en voor de patiënt als de wetenschappelijke argumenten.

Op basis van de conclusies van deze studie kan dan een beslissing genomen worden om de beschikbare middelen al dan niet hieraan te besteden. Een onderzoek naar mogelijke bronnen van co-financiering van zowel de constructie als het onderhoud van het centrum is een essentieel onderdeel van de haalbaarheidsstudie. Het begeleidingscomité van de studie komt regelmatig samen om de vordering van de studie. Het slotrapport zal me eind 2012 worden overgemaakt.

Zolang er geen beslissing is genomen over de oprichting van een hadrontherapiecentrum, lijkt het mij voorbarig om uitspraak te doen over de eventuele terugbetaling.